Hlavní obsah

Ze smrti italského policisty je podezřelý 17letý mladík

Novinky, ČTK, BBC, Thestar.com, msnbc.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská policie oznámila, že vyslechla sedmnáctiletého mladíka, který je podezřelý z usmrcení policisty při pátečních násilnostech fanoušků při derby mezi týmy Palerma a domácí Catanií. Filippo Raciti zemřel před místním stadiónem Massimino poté, co ho zatím neznámý útočník udeřil kusem utrženého umyvadla.

Článek

Původně se předpokládalo, že příčinou smrti byla podomácku vyrobená bomba, která zasáhla jeho vozidlo. Mladík byl spolu s třemi dalšími zadržen v úterý večer. Podle italských médií byli všichni zadrženi na základě záznamu z bezpečnostní kamery.

Násilnosti na Sicílii vyvolaly pobouření veřejnosti a zrušení všech naplánovaných fotbalových utkání amatérů i profesionálů v zemi. O budoucnosti fotbalu od pátečního incidentu se jedná na nejvyšší úrovni. Italská vláda na svém zasedání nařídila zpřísnit bezpečnostní opatření při fotbalových utkáních.

Mezi tyto patří zejména přísnější tresty za výtržnosti a zákaz světelných výbušnin na sportovištích. Naplánováno je rovněž zrevidování technického stavu všech stadiónů. Na těch stadiónech, které nebudou splňovat nová kritéria, bude možno hrát jen bez diváků.

Italská vláda ve čtvrtek zveřejnila seznam sportovišť, která budou moci přivítat diváky, jakmile budou utkání během následujícího víkendu obnovena. Jen šest z osmnácti ligových stadionů v Itálii splňuje předepsaná bezpečnostní kritéria - stadióny v Turíně, Janově, Sieně, Cagliari, Palermu a v Římě. Tato sportoviště mají systém bezpečnostních kamer, všechna místa k sezení (číslovaná) a elektronické turnikety. Mezi stadióny, jimž se tedy nevyhnou stavební úpravy, se řadí například milánský stadión, domov slavných AC a Inter Milán.

Reklama

Výběr článků

Načítám