Hlavní obsah

Další změna v polské vládě naznačuje možnou krizi

– VARŠAVA
Novinky, ČTK, Gazeta.pl

V Polsku ve středu pokračovaly za protestů opozice změny vlády. Ráno překvapivě rezignoval ministr vnitra Ludwik Dorn z největší vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). nahradí jej dosavadní státní zástupce Janusz Kaczmarek, řekl večer mluvčí vlády Jan Dziedziczak. Je to druhá demise na tři dny.

Článek

Dorn rezignoval podle premiéra kvůli zásadním rozdílům, které se týkaly koordinace různých záležitostí souvisejících nejen s ministerstvem vnitra, ale i s jinými resorty.

Premiér Jaroslaw Kaczyňski dodal, že jej těší, že Dorn zůstává místopředsedou vlády. Dodal, že demise ministra nemá vliv na jejich vzájemné vztahy.

Nejasné vysvětlení příčin demisí vyvolává četné spekulace a dohady, jak o krizi ve vládě, tak o o krizi ve straně PiS, ale také o možném rozšíření dosavadní vládní koalice o další stranu. Většina pozorovatelé ale soudí, že hlavním důvodem jsou osobní rozpory a že politické směřování vlády se nezmění. "Rozumím tomu, že se opozice raduje ze změn, ale příliš brzy tvrdí, že je vláda v krizi," řekl na tiskové konferenci premiér. Zdůraznil, že situace v kabinetu je pod kontrolou.

Sociolog Dorn (52) byl doposud jedním z nejbližších spolupracovníků bratří Kaczyňských. Za jeho vedení ministerstva vešla v účinnost novela zákona o policii.

Dornova rezignace přišla dva dny poté, co v pondělí odstoupil z funkce ministra obrany Radoslaw Sikorski. Toho v pondělí  nahradil Aleksander Szczyglo. [ [celá zpráva]  Premiér Kaczyňski nevyloučil ani další změny ve vládě.

Předseda vlády již dříve avizoval změny v kabinetu po vyhodnocení výkonnosti jednotlivých ministrů. Zatímco o rezignaci Sikorského se spekulovalo delší dobu, demise Dorna překvapila opoziční i koaliční poslance.

Vzděláním sociolog Dorn je šéfem poslanecké frakce největší vládní strany Právo a spravedlnost, u jejíhož zrodu stál a dokonce vymyslel i její název.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám