Hlavní obsah

Londýn zablokuje oživení euroústavy

Právo, DPA, BBC, nek
LONDÝN

Britský premiér Tony Blair a jeho předpokládaný nástupce Gordon Brown se dohodli, že Londýn zablokuje sebemenší změny v EU, pokud mu Brusel nezaručí, že nebude oživovat projekt euroústavy.

Článek

S odvoláním na dobře informované zdroje z Downing Street to ve čtvrtek napsal britský list The Times. Blair s Brownem jsou podle deníku také proti veškerým krokům, které by vyžadovaly referenda v členských zemích. "Blair  bude trvat na tom, že veškeré změny vyžadující referendům jsou mimo jednací stůl, a to ještě předtím, než jednání o menších změnách vůbec začnou," řekl listu zdroj.

Blair je údajně ochoten přistoupit pouze na "minidohodu" v podobě vymezení práva veta v Unii a zrušení půlročního rotačního systému předsednictví.

Podle bruselského serveru euobserver.com informace z Timesů svědčí o tom, že se Evropa rozděluje na dva tábory, tedy zastánce a odpůrce euroústavy. Změny v textu či vyjednání kompletně nového dokumentu kromě Británie žádá také Česko, Polsko a Francie. Švédsko a Dánsko zatím vyčkávají.

Jasno není ale ani mezi osmnácti státy, které euroústavu již ratifikovaly. Například Španělsko, kde dokument prošel v referendu, chce Unii přinutit ke tvrdší imigrační politice a boji proti klimatickým změnám. Oba principy by podle Madridu měly být v euroústavě zakotveny.

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová chce, aby nejpozději do roku 2009 euroústava prošla ve všech členských zemích, mnoho zemí se netají skepsí.

Český prezident Václav Klaus před týdnem kancléřce na Pražském hradě řekl, že v otázce evropské ústavy "zbývá urazit kilometry, nikoliv milimetry". Skeptická je také polská ministryně zahraničí Anna Fotygová. "Je jasné, že koridor pro nalezení řešení je opravdu úzký," prohlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám