Hlavní obsah

Francouzi nedodržují zákaz kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Kuřáci ve Francii, kde ve čtvrtek začal platit zákaz kouření na většině uzavřených veřejných místech, reptali, ale nakonec se s opatřením smířili. Podle některých obyvatel města nad Seinou, jimž dal list Le Monde prostor k vyjádření názoru, však řada kuřáků zákaz nedodržuje.

Článek

Na nástupišti pařížského nádraží St. Lazare ve čtvrtek lidé kouřili, dokonce i někteří pracovníci drah, kteří by přitom měli milovníky tabáku pokutovat, zlobil se jeden z cestujících Paul Jamet. "Kdo by taky dával pokuty tři měsíce před volbami? No řekněte. A po volbách se na vše zapomene. S ohledem na odvahu našich politiků nelze od tohoto zákona nic očekávat," usoudil muž.

Francouzi už nesmějí pod hrozbou pokuty kouřit na pracovištích, v úřadech, na stadiónech, v nemocnicích, ve veřejných dopravních prostředcích, v obchodech a na dalších veřejných místech. Výjimkou jsou bary, diskotéky a restaurace, kde zákaz začne platit od 1. ledna 2008. Vláda se opatřením snaží snížit ročních asi 5000 úmrtí na pasivní a 70 tisíc mrtvých na aktivní kouření v zemi.

"Koneckonců to není tak špatné. Je to přinejmenším příležitost kouření omezit," řekla Pařížanka Corine Voinierová, která si šla zapálit před budovu tiskárny, kde pracuje. Její kolegyně Nathalie Geuhenneková uvedla, že zpočátku všichni měli řeči, ale nakonec to přijali. Sama se rozhodla, že se u této příležitosti pokusí rozloučit se s tabákem.

"Nevidím v tom žádný problém. Většina mých kolegů nekouří, takže je to vůči nim jen férové," je přesvědčen kuřák Miguel Balthasar, zaměstnanec hotelu Louvre v centru francouzské metropole.

Pokud někdo bude přistižen při kouření na zakázaném místě, musí počítat s pokutou 68 eur (1900 Kč). Jestliže nad prohřeškem přivře oko zaměstnavatel či provozovatel objektu, je pro něj postih dvojnásobný.

Rakousko kontroluje zřizování nekuřáckých zón

Rakouské ministerstvo zdravotnictví začalo v únoru kontrolovat, jak restaurace dodržují dobrovolný závazek zřizovat nekuřácké prostory. Pokud se ukáže neúčinnost dohody mezi ministerstvem a gastronomickou branží, bude vláda iniciovat protikuřácký zákon, jehož porušení by mělo za následek sankce. Souběžně s kontrolou nekuřáckých prostor v pohostinství se inspektoři ministerstva zdravotnictví zaměří také na vyznačení nekuřáckých prostor, mimo jiné v kinech a nákupních centrech.

Rakousku kromě toho platí už od 1. ledna 2005 zákon o zákazu kouření na vybraných veřejných místech a povinnost označovat je. Za neoznačení nekuřácké zóny hrozí příslušným subjektům od počátku tohoto roku pokuta ve výši 720 eur (zhruba 20 000 korun). Zákon ovšem nepočítá s trestáním samotných kuřáků, kteří si v nekuřáckém prostoru zapálí.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření ve veřejných prostorách?
Ano
83,2 %
Ne
16,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31610 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám