Hlavní obsah

Německo vydalo zatykač na agenty CIA kvůli únosu svého občana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo vydalo ve středu zatykač na 13 lidí kvůli únosu svého občana libanonského původu Chálida Masrího, který provedla v roce 2003 v Makedonii americká zpravodajská služba CIA. Odtamtud ho transportovala do tajné věznice v Afghánistánu, kde byl mučen. Považovala ho za teroristu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Masrího případ se dostal na světlo v roce 2005 při aféře s tajnými lety CIA přes Evropu. [celá zpráva] Americká zpravodajská služba tehdy převážela přes evropské země lidi podezřelé z terorismu, které odvážela buď do tajných věznic, nebo je předávala do zemí, kde bylo povolené mučení.

Zatykač vydal německý prokurátor Christian Schmidt-Sommerfeld právě na základě výpovědí Němce libanonského původu. Ve sdělení mnichovské prokuratury se uvádí, že "podle dosavadních zjištění nasvědčují údaje o podezřelých, na něž byly vydány zatykače, že jde pravděpodobně o krycí identity agentů CIA". Sdělení podezřelé nejmenuje a neupřesňuje ani jejich národnost. Uvádí pouze, že další vyšetřování se zaměří na zjištění skutečné identity podezřelých.

Německá televizní stanice NDR však uvedla, že všichni stíhaní jsou zaměstnanci CIA a většina z nich se zdržuje v USA. Jde prý o 11 mužů a dvě ženy.

Mnichovská prokuratura již dříve oznámila, že jména agentů získala  od španělských vyšetřovatelů. V dnešním prohlášení dodává, že k jejich identifikaci přispěla také italská policie a údaje poskytnuté zvláštním vyšetřovatelem Rady Evropy Švýcarem Dickem Martym, který vyšetřoval existenci tajných věznic a nelegálních letů CIA, která přes Evropu přepravovala osoby podezřelé z terorismu.

USA odmítají spolupracovat kvůli ohrožení národní bezpečnosti

Masrí se snažil podat žalobu na CIA ve Spojených státech, ta však byla loni v květnu federálním soudem v Richmondu zamítnuta s odůvodněním, že proces by mohl ohrozit národní bezpečnost USA a vést k prozrazení tajných informací.

Americké ministerstvo spravedlnosti rovněž odmítlo německou žádost o právní pomoc v tomto případu. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se nicméně za pochybění už před časem omluvila německé kancléřce Angele Merkelové. [celá zpráva]

Podobný případ řeší také italská justice. V Itálii již bylo vydáno 26 zatykačů na Američany, z nichž až na jednoho jsou údajně všichni ostatní také agenty CIA. Jsou podezřelí z toho, že se v roce 2003 podíleli v Miláně na únosu egyptského muslimského duchovního Usámy Mustafy Hasana Nasra.

Reklama

Související články

Němec popsal pobyt v tajném vězení CIA

Příběh jako z hollywoodských akčních filmů zažil na vlastní kůži a především proti své vůli jednačtyřicetiletý Němec libanonského původu Chálid Masrí. Jeho...

Výběr článků

Načítám