Hlavní obsah

PRÁVO: Německý ministr nepomohl osvobodit nevinného z Guantánama

Právo, Blahoslav Hruška
BERLÍN

První vážné krizi čelí německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD). Podle důkazů, které má k dispozici vyšetřovací výbor Bundestagu a z nichž citovala německá média, totiž před několika lety přispěl k tomu, že podle všeho nevinný Murat Kurnaz (24), Turek s německým pasem a rodák z Brém, strávil čtyři a půl roku v obávané věznici Guantánamo a nebyl vydán do Německa, i když to USA nabízely.

Článek

Kurnaz se tři týdny po teroristických útocích na USA ze září 2001 vydal do Pákistánu hledat pravou víru. Místo studia Koránu ho ale čekalo americké zajetí a věznění v kobce. Mladíka s německým pasem Američané posléze přes Afghánistán dopravili na Guantánamo. Vyšetřovatelé však zjistili, že Kurnaz není muslimský radikál.

V létě 2002 proto americká zpravodajská služba CIA prostřednictvím americké ambasády v Berlíně nabídla jeho vydání. Také expert německé zahraniční rozvědky BND, který Kurnaze na Guantánamu vyslechl, napsal do svého hlášení, že "chybí důkazy o aplikované islamistické ideologii".

Steinmeier, v té době šéf kancléřství a koordinátor činnosti tajných služeb, oznámil, že o Kurnazovo vydání není zájem. Mezitím tajné služby se Steinmeierovým vědomím horečnatě pracovaly na tom, aby proti Kurnazovi našly důkazy o jeho teroristickém zázemí, o což se bezvýsledně pokoušely až do konce roku 2005.

Německý Turek Murat Kurnaz strávil na Guantánamu čtyři a půl roku FOTO: ČTK/AP

Mladíkovo vydání do SRN vlastně nevědomky spustila až kancléřka Angela Merkelová, když krátce po svém jmenování do funkce kritizovala USA za Guantánamo. Kurnazův případ Washington použil jako eso ve hře a Berlínu nezbylo než v srpnu 2006 mladíka z Brém dopravit domů.

Zatímco Kurnaz vypovídal nejen před německým, ale i evropským parlamentem o příkoří, kterého se mu od Američanů dostalo, Steinmeier žádnou vinu necítí. "Bylo to velmi politické rozhodnutí, vždyť několik atentátníků z 11. září pocházelo z Německa," hájí tehdejší postup.

Podle analytiků Steinmeier pravděpodobně celou kauzu ustojí, ale ztrácí podporu sociálnědemokratické SPD. Předseda vyšetřovacího výboru parlamentu Siegfried Kauder (CDU) se pak domnívá, že Steinmeier a tehdejší ministerstvo zahraničí Joschky Fischera zklamali již v samém počátku kauzy. "Když existují poznatky, že někdo nevinný sedí na Guantánamu, nelze jenom čekat, až dorazí nabídka na vydání," prohlásil Kauder.

Reklama

Výběr článků

Načítám