Hlavní obsah

Ruští liberálové byli v Petrohradu vyloučeni z voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/PETROHRAD

Stovka ruských liberálů z opoziční strany Jabloko v pondělí máváním vlajek a výkřiky "Rusko bez Putina" a "Pryč s policejním státem" demonstrovala před Kremlem na protest proti rozhodnutí úřadů vyloučit jejich seskupení z místních voleb v Petrohradu. Oznámila to agentura Reuters.

Článek

Opoziční aktivisté podezírají prezidenta Vladimira Putina, že stál osobně za rozhodnutím petrohradských úřadů vyloučit Jabloko z březnových voleb městského zastupitelstva. Městská volební komise tvrdí, že na stranické petici, která je podmínkou účasti ve volbách,  bylo více neplatných hlasů než je povoleno.

Představitelé strany se míní odvolat. "Volební komise se nám mstí, protože jsme v opozici k současným představitelům", řekl šéf strany v Peterburku agentuře Reuters.

Opoziční komunisté, kteří mají druhý nejsilnější poslanecký klub v ruském parlamentu, si zase stěžují na to, že jim úřady znemožnily účast na místních volbách v Dagestánu na jihu federace, které se uskuteční rovněž 11. března.

Volby do městských a obecních zastupitelstev jsou analytiky v Rusku považovány za hlavní zkoušku před prosincovými parlamentními volbami.

Jabloko ztratilo většinu svého vlivu od nástupu Vladimira Putina do prezidentského úřadu. Podle pozorovatelů mohou nové zákazy předcházet případnému zásahu Kremlu proti politickým protivníkům před prosincovými parlamentními volbami a volbou Putinova nástupce v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám