Hlavní obsah

V Turecku zatkli údajných 46 členů al-Kájdy

ISTANBUL

Turecká policie zatkla v několika částech země 46 osob podezřelých z napojení na mezinárodní teroristickou síť al-Kájda. Oznámila to v pondělí agentura Anadolu. Operace následovala poté, co byly minulý týden obviněny ze zapojení do teroristické činnosti tři osoby.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Na operaci se podílely zvláštní jednotky, které akce zahájily za úsvitu.

Článek

Policisté zatkli 25 lidí ve střední části Turecka v provincii Konya. Další osoby byly zadrženy v provinciích Istanbul a Kocaeli na severovýchodě, v Izmiru na západě a v Mardinu na jihovýchodě země. Na operaci se podílely zvláštní jednotky, které akce zahájily za úsvitu.

Operace následovala poté, co byly minulý týden obviněny ze zapojení do teroristické činnosti tři osoby, mezi nimi právník, který o sobě tvrdil, že je šéfem al-Kájdy v Turecku, a že připravoval bombové atentáty v zemi.

Místní buňka al-Kájdy je zřejmě zodpovědná za čtyři sebevražedné útoky z roku 2003 v Istanbulu, které byly vedeny proti dvěma synagogám, britskému konzulátu a britské bance. Zahynulo při nich přes 60 osob a stovky byly zraněny. V Turecku je nyní veden soudní proces se 73 osobami, mezi nimiž jsou dva Syřané, za jejich údajnou účast na těchto útocích.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajda žije z peněz z obchodů s diamanty

Členové sítě al-Kajda zřejmě financovali svou činnost nezákonnými obchody s diamanty. Před útoky 11. září je v Africe hromadně skupovali a z peněz z nich žili...

Výběr článků

Načítám