Hlavní obsah

Státy V4 vytvoří do roku 2015 společnou jednotku rychlé reakce EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/SLIAČ

Státy Visegrádské čtyřky vytvoří do roku 2015 společnou bojovou skupinu pod polským vedením. Ve středoslovenském Sliači se na tom v sobotu dohodli náčelníci generálních štábů české, slovenské, maďarské a polské armády. Bojové skupiny jsou síly rychlé reakce Evropské unie, které budou nasazovány do mírových operací.

Článek

"Visegrádskou" skupinu bude tvořit 1500 vojáků a podílet se na ní bude i Ukrajina. "Detaily projektu vypracuje polská strana a oznámeny by měly být v srpnu tohoto roku," řekl mluvčí slovenské armády Milan Vanga.

Slovensko se dosud dohodlo na účasti ve dvou podobných bojových skupinách. V roce 2009 by měla být připravena k nasazení společná česko-slovenská jednotka. Z celkového počtu 1500 mužů by Slováci měli dodat okolo 300 vojáků. O rok později se asi dvě stovky slovenských vojáků zapojí do bojové skupiny společně s Německem, Polskem, Litvou a Lotyšskem.

Na vytvoření 13 bojových skupin se členské státy EU dohodly v roce 2004. Jejich příslušníci by měli být schopni do deseti dnů od rozhodnutí Rady EU zasáhnout v krizové oblasti, například při živelných katastrofách.

Česká republika vedle zmiňované bojové skupiny se Slovenskem vytvoří do roku 2012 ještě společnou jednotku s Německem a Rakouskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám