Hlavní obsah

Sníh a náledí komplikují dopravu v Polsku a v Německu

Novinky, DPA, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/VARŠAVA/PAŘÍŽ

Přívaly sněhu a námraza i v noci na čtvrtek zkomplikovaly silniční dopravu v Německu, v Polsku a ve Francii, kde zůstalo bez proudu přes 100 000 lidí. Jsou příčinou desítek nehod, ale také zavinily ucpání dálnic a silnic v Bádensku-Würtenbersku, Bavorsku, Šlesvicku-Holštýnsku a části Duryňska. Nejhorší je situace v Polsku, kde na zledovatělých silnicích zemřelo už 12 osob.

Článek

Počasí ochromilo dopravu v řadě polských měst. Nejhorší je situace ve Slezsku. Prakticky nepřístupných bylo několik hraničních přechodů z Polska do Německa, například Radomierzyce, a do Česka jako Szklarska Poreba a Jakuszyce.

Špatná situace je také v Mazovském vojvodství, v jehož středu leží Varšava. Na silnicích se od rána tvoří několikahodinové zácpy. V noci na dnešek připadlo v polské metropoli 20 centimetrů sněhu a meteorologové předpovídají sněhové srážky až do neděle. Cestující využívající městskou hromadnou dopravu musejí počítat se zpožděním. Varšavské letiště provoz sice nepřerušilo, ale kvůli úpravě přistávacích a startovacích drah mají letadla zpoždění.

Kvůli hustému sněžení silnému větru jsou na celý den uzavřena všechna tři moskevská letiště. Přilétající letadla jsou odkloněna no Nížného Novgorodu, který může přijmout jen 35 spojů denně. Do ulic ruské metropole vyjelo na 9000 vozidel silničářů.

Pluhy uvolňují německou dálnici A9 směrem na Norimberk.. Foto ČTK/AP

V Německu je už pět obětí nehod

V noci na čtvrtek v Německu zahynuli dva lidé, aktuální sněžení si ve spolkové republice vyžádalo už pět mrtvých.

Poblíž Lübecku na severu země zahynul na dálnici A1 řidič kamionu a jeho spolujezdec byl těžce zraněn, když jejich vůz po smyku prorazil středová svodidla dálnice. Na dálnici A7 poblíž severoněmeckého Seesenu zahynul řidič dodávky, když jeho vůz na náledí vyletěl z vozovky. Další člověk byl přitom zraněn; dálnice byla ve směru na Würzburg mnoho hodin uzavřena.

Dopravní nehoda tří osobních automobilů u Beratzhausenu přerušila provoz na bavorské dálnici A3 spojující Řezno s Norimberkem, stojící kolona je dlouhá 15 kilometrů. Dva účastníci havárie byli těžce zraněni. Podle policie se vozy srazily, protože vozovka se změnila v kluziště.

V Lübecku a v Ostholsteinu se ve středu večer staly 24 nehody, které si nevyžádaly žádná zranění. Na hodinu však byl uzavřen tunel na silnice 75 ve směru Travemünde.

Zácpy jsou také v Bádensku-Würtenbersku na dálnicích A5, A6 a A8.

V Bavorsku a centrální části Německa sníh silně omezil i železniční dopravu, na řadě tratí musel být přerušen provoz. V Sasku byla omezena letecká doprava.

Zasněžená Ženeva Foto: ČTK/AP

Problémy s dopravou přetrvávají také v některých oblastech Švýcarska, neobvykle velké množství sněhu napadlo v Ženevě.

Výpadky elektrického proudu ve Francii

Se zimou se potýkají i ve Francii, kam nepřinesla jen problémy v dopravě, ale také výpadky v dodávkách elektrického proudu, protože se pod sněhem a námrazou trhaly dráty elektrického vedení. Ve čtvrtek ráno bylo bez proudu na 110 000 domácností na východě Francie, asi 40 000 v Auvergne a 70 000 v oblasti Pyrenejí.

Pětadvacetiletá žena zemřela ve středu před půlnocí při nehodě na zledovatělé silnici u Charente-Maritime. Po nehodě uvízlo na silnici RN 10  v koloně asi 190 aut. Kvůli náledí je řada silnic sjizdná jen s velkými obtížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh vyřadil z provozu ruzyňské letiště

Pražské ruzyňské letiště bude kvůli počasí zavřeno více než 24 hodin. Odbavovat přestalo ve středu o půl čtvrté ráno a první letadlo vzlétne nejdřív ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám