Hlavní obsah

Špinavý předvolební boj ve Francii, Royalová čelí obviněním z daňového úniku

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve Francii padl startovní výstřel pro kampaň před prezidentskými volbami, které se uskuteční za tři měsíce a v nichž jsou hlavními favority šéf vládního neogaullistického Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolas Sarkozy a socialistka (PS) Ségolene Royalová.

Článek

Na internetu se objevilo obvinění na adresu Royalové, že se snaží vyhnout zaplacení tzv. daně z luxusu za svůj pařížský byt o rozměru 120 metrů čtverečních. Toho se měla dopustit tím, že se svým životním partnerem a šéfem PS Francoisem Hollandem, s nímž má čtyři děti, založila tzv. společenství vlastníků nemovitosti.

Je to "kampaň lůzy"

Royalová obvinění důrazně odmítla a obvinila UMP ze špinavých předvolebních praktik. Použila přitom výraz "kampaň lůzy" (campagne de racailles) ve zjevné narážce na známý výrok Sarkozyho z podzimu 2005. Slovem "lůza" označil tehdy výtržníky na francouzských předměstích.

"Nenechám si tyto metody zastrašování líbit a ani je nebudu napodobovat," zdůraznila Royalová. Potvrdila informaci, že společenství vlastníků nemovitosti, čítající čtyři rodinné příslušníky, skutečně založila, avšak ne proto, aby neplatila daň, nýbrž proto, že to po ní požadovala banka kvůli možnosti ručit bytem za úvěr.

Hollande mezitím oznámil, že podnikne právní kroky proti jistému poslanci UMP, který údajně za šířením sporné informace stojí.

Royalová odmítla i jakékoli další zpochybňování svého majetku. "Vše, co mám, je plodem mé třicetileté práce," řekla dále populární šéfka západofrancouzského regionu Poitou-Charentes.

Kritika Royalové přišla jen pár dní poté, co neméně oblíbeného Sarkozyho UMP nominoval na svého prezidentského kandidáta. Royalová nominaci za PS získala již loni na podzim. Průzkumy veřejného mínění delší dobu naznačují, že rozhodující souboj o klíče do Elysejského paláce, sídla francouzských prezidentů, se odehraje právě mezi těmito dvěma politiky.

Šéf UMP vede

Potvrdila to i nejnovější anketa sociologického institutu CSA, jejíž výsledky včera zveřejnil list Le Parisien. Podle nich má těsně navrch Sarkozy, který by vyhrál jak v prvním kole, tak i v očekávaném finálovém duelu. Zatímco v prvním kole by získal 30 procent hlasů, Royalová o procento méně. Druhé kolo, kam postupují dva nejúspěšnější uchazeči úvodního klání (pokud se žádný z kandidátů nestane prezidentem již po prvním kole tím, že by získal přes 50 procent), by rovněž vyhrál Sarkozy, a sice ziskem 52 procent hlasů oproti 48 procentům pro Royalovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám