Hlavní obsah

Evropští hinduisté nechtějí zákaz svastiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NĚMECKO

Hinduisté žijící v Evropě se bouří proti snahám německé vlády zakázat v celé EU svastiku, symbol nacistického Německa. Argumentují tím, že se jedná především o 5 000 let starý náboženský symbol hinduistů, který užívaly i jiné kultury. Hinduističtí zástupci ze zemí Evropské unie považují případný zákaz za diskriminační a podali protest k unijním zákonodárcům.

Článek

Svastika, neboli hákový kříž, vstoupila v známost kvůli nacistickému Německu a Adolfu Hitlerovi. Nacisté začali symbol používat v roce 1920. Vyobrazen byl černě v bílém kruhu na červeném poli.

Představitelé hinduistické komunity tvrdí, že zákaz svastiky by byl stejný jako zákaz symbolu kříže jen proto, že hořící kříže používal Ku-klux-klan. Zástupci menšiny z Belgie, Francie, Itálie, Nizozemska a Velké Británie se nyní chystají objíždět členské státy Evropské unie a navštíví i Evropskou komisi a Evropský parlament, aby zabránili německému plánu.

Plán celoevropského zákazu nacistických symbolů a zákazu popírání holocaustu minulý týden v Berlíně představila německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová, jejíž země tento půlrok EU předsedá.

Svastika původně znamená přízeň osudu

Název svastika je odvozen z indického jazyka sanskrt a přibližně znamená "mít se dobře", "něco dobrého" či "přízeň osudu".

Před tisíci lety se ve svatých textech objevila jako hinduistický symbol štěstí, boha Brahmy nebo znovuzrození. Svastika byla užívána také v buddhismu, jainismu a v několika starověkých kulturách Asie a Evropy, kde byla znamením slunce nebo ohně.

Nacisté používali svastiku, protože věřili v tzv. árijský původ německého národa. Považovali Árijce z indického subkontinentu za původní bílé dobyvatele Evropy a svastika pro ně byla symbolem údajně nadřazené árijské rasy.

Nejstarší doklady tohoto symbolu jsou známy již z neolitu. Dodnes je k vidění v indickém umění a architektuře a ornament s propletenými svastikami je například součástí výzdoby podlahy v katedrále ve francouzském Amiens. Svastiku mělo ve svém znaku bez vazby na nacismus například finské letectvo.

Za porušení zákazu by mohl provinilcům hrozit jeden až tři roky vězení. V minulosti se proti záměru postavilo několik evropských zemí, mezi nimi Itálie a Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám