Hlavní obsah

Chlapec propíchnutý štětcem zemřel chybou lékařů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

V případě smrti třináctiletého Jakuba ze slovenského města Topoľčany, kterého 6. prosince bodl spolužák štětcem do zad, nepostupovali správně lékaři záchranné služby ani místní nemocnice. O výsledku vyšetřování tohoto případu, který zaujal celé Slovensko, ve středu informoval předseda úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Ján Gajdoš.

Článek

"Zdravotní péče Jakubovi nebyla poskytnuta správně. Měl být okamžitě převezen na specializované pracoviště," uvedl Gajdoš. Případem se bude zabývat policie.

Jakub se pohádal se svým o dva roky starším spolužákem v čase, kdy ve třídě nebyl učitel. Starší žák ho následně bodl štětcem do zad. Jakub si štětec sám vytáhl a běžel do sborovny. "Bylo to strašné. Všude bylo spoustu krve," líčil situaci jeden z žáků.

Vedení topoľčanské nemocnice přiznalo pochybení

Úřad pro dohled nad zdravotní péčí podal trestní oznámení na nemocnici v Topoľčanech. "V pořádku nebyla ani dokumentace případu a rodičům Jakuba byly podávány zavádějící informace," řekl Gajdoš. Vedení nemocnice se zatím k výsledkům vyšetřování nevyjádřila.

Ředitel nemocnice v Topoľčanech Martin Naništa respektuje výsledky vyšetřování a přiznal, že v případě došlo k selhání některých pracovníků nemocnice. "Budou vyvozeny personální důsledky," uvedl na mimořádné tiskové konferenci. Ředitel uvedl, že se zdravotníci tři hodiny snažili umístit Jakuba do některé specializované nemocnice, ale nenašli pochopení.

V prvních dnech po hospitalizaci se Jakub cítil dobře a mluvil dokonce s novináři [celá zpráva]. Po týdnu se jeho stav zhoršil, upadl do bezvědomí a jeho život nezachránil ani převoz do Bratislavy. Smrt způsobilo selhání centrálního nervového systému v důsledku zaplavení dýchacích cest krví a zástavy srdce. Lékaři po celou dobu tvrdili, že má propíchnuté plíce, ale pitva ukázala, že to nebyla pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenský chlapec probodl spolužáka štětcem

Hádka dvou školáků ve slovenském městě Topoľčany málem skončila tragédií. Patnáctiletý chlapec v návalu zuřivosti bodl svého třináctiletého kamaráda štětcem...

Výběr článků

Načítám