Hlavní obsah

Ukrajinskému ministrovi hrozí stíhání za návštěvu ČR

KYJEV

Trestní stíhání hrozí ukrajinskému ministru zahraničí Borisu Tarasjukovi za to, že navštívil Českou republiku. Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč, který je s Tarasjukem v dlouhodobém sporu, pokládá cestu vlastního ministra za nezákonnou a obrátil se na generální prokuraturu. Na podporu Tarasjuka vystoupila i česká strana.

Článek

Janukovyč požádal ukrajinskou prokuraturu, aby reagovala na Tarasjukovy kroky, které "ohrožují národní zájmy a mají negativní vliv na obraz Ukrajiny".  Tarasjuk při návštěvě v rozhovorech s premiérem Mirkem Topolánkem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem i předsedou Senátu Petrem Pithartem  zdůrazňoval zájem Ukrajiny o rychlou integraci do euroatlantických struktur. Právě tyto názory se nelíbí premiérovi Janukovyčovi.

Tarasjuka loni v prosinci dokonce ukrajinský parlament, kde má Janukovyč většinu, odvolal z funkce. Ministr, kterého podporuje prezident Viktor Juščenko, však odvolání neuposlechl, protože do funkce jej musí jmenovat právě prezident. [celá zpráva]

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že právě Janukovyč poškozuje image Ukrajiny "umělým nafukováním problémů" okolo návštěvy Prahy. Premiér byl podle ministerstva zahraničí o cestě informován dopředu.

Český velvyslanec na Ukrajině Karel Štindl vyzval v rozhovoru pro rádio Svoboda ukrajinskou vládu, aby se v konfliktu zdržela negativních kroků. V ČR si podle něj všimli, že "ukrajinská vláda vnímá cestu jako nelegitimní a nelegální, a to může mít i negativní důsledky". Přesto Štindl doufá, že Janukovyč a jeho lidé pochopí, že pro české politiky je "Tarasjuk stále ještě ukrajinským ministrem zahraničí".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám