Hlavní obsah

Ve Švédsku vichr zabíjel a ničil majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GÖTEBORG

Dva lidské životy, rozsáhlé materiální škody a dopravní kolaps na řadě míst Švédska má zatím na svědomí orkán, který v neděli zasáhl tuto skandinávskou zemi. Dvě lidské oběti - jednou z nich byl i devítiletý chlapec - zemřely v průběhu odpoledne po zraněních, která utrpěly po zasažení padajícími stromy.

Článek

Bez proudu se ve Švédsku ocitlo na 250 000 domácností. Kromě vlakového spojení v jižní části země byly kvůli orkánu a mohutným vlnám paralyzovány také lodní linky mezi Švédskem a Dánskem a Švédskem a Německem. Zcela uzavřen byl také Öresundský most mezi Malmö a dánskou Kodaní, neboť vozidlům hrozilo, že je vichřice smete do moře.

Orkán, jehož rychlost přesahovala 140 kilometrů v hodině, vyděsil i týmy jedenáctiletých hokejistů v hale v městečku Kungsbacka u Göteborgu. Střechu haly orkán utrhl přímo uprostřed hokejového utkání - k žádnému zranění však naštěstí nedošlo. Stejně šťastně dopadla i jedna žena v západošvédském kraji Halland, kterou vítr doslova vyzdvihl do výšky a unášel několik metrů. Žena se však ve vzduchu dokázala zachytit prvného předmětu a zůstala nezraněna.

Ani v pondělí zřejmě nebude klid

Výpadek proudu postihl mimo jiné i hlavní nádraží ve druhém největším švédském městě Göteborgu. Švédské dráhy však již s předstihem oznámily, že zastavují veškerou dopravu mezi Göteborgem a Malmö v blízkosti pobřeží, neboť vysílání vlaků vstříc orkánu by bylo příliš nebezpečné a v lesních úsecích, kde mohou padat stromy, by doprava byla zřejmě tak jako tak brzy přerušena.

Ze stejného důvodu se dráhy rozhodly nezajišťovat ani náhradní autobusové spojení - cestující proto musí své cestovní plány přinejmenším v průběhu dnešního dne zcela zrušit. Úřady stále varují Švédy, aby pokud možno vůbec nevycházeli ze svých domovů. Jak dlouho tato situace potrvá, není zatím jasné. Meteorologové, kteří před orkánem varovali již v sobotu, v neděli ráno přiznali, že vichřice je o poznání horší, než předpokládali. Bouřky a vichřice jsou hlášeny i na pondělí, takže dopravní situace v celé jižní Skandinávii se podle dosavadních předpovědí v nejbližších hodinách výrazně nezlepší. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám