Hlavní obsah

Arcibiskup tvrdí, že nespolupracoval s StB

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský arcibiskup Ján Sokol se na páteční tiskové konferenci pokusil dokázat, že nespolupracoval s komunistickou státní bezpečností. Podle registračních protokolů bývalé StB zveřejněných Ústavem paměti národa byl arcibiskup od roku 1972 veden jako kandidát na tajnou spolupráci a od července 1989 jako agent.

Článek

Sokol je však hospitalizovaný a na tiskové konferenci ho zastupoval historik a teolog Jozef Haľko. "Můj osobní názor je, že touto registrací si StB vytvářela páky na vydírání lidí po změně režimu," uvedl historik.

Dokumenty, které mají vyvrátit spolupráci Sokola s StB zveřejnila Konference biskupů Slovenska na své internetové stránce. Samotné spisy StB o Sokolovi byly zničeny.

"Dokumenty zpochybňují, že arcibiskup v komunistickém období vědomě spolupracoval s tajnou službou. Režim považoval arcibiskupa Sokola za reakčního kněze," uvedl Haľko.

Z nahrávky, kterou na tiskové konferenci přehráli, spolupráci popřel také sám Sokol. "Chci opětovně a s čistým svědomím prohlásit, že jsem nikdy žádným způsobem se státní bezpečností ČSSR nespolupracoval," uvedl arcibiskup na nahrávce.

Slovenský arcibiskup vzbudil minulý týden vlnu nevole ze strany židovských obcí doma i v zahraničí, když se vyslovil obdivně o prezidentovi válečného Slovenského státu Jozefovi Tisovi [celá zpráva]. Prohlásil, že v období Tisovy vlády byl na Slovensku blahobyt. Desetitisíce lidí přitom v té době skončily v koncentračních táborech.

Reklama

Související články

Slovenský arcibiskup pobouřil židovskou obec

Slovenský arcibiskup Ján Sokol označil léta existence válečného Slovenského státu za období blahobytu a tím urazil židovskou obec. Ústřední svaz židovských...

Výběr článků

Načítám