Hlavní obsah

Novou rakouskou vládu vypískali studenti

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ostré protesty studentů a odborářů provázely ve čtvrtek novou rakouskou vládu soc. dem. (SPÖ) a lidovců (ÖVP) kancléře Alfreda Gusenbauera při její cestě přes vídeňské Náměstí hrdinů na Hofburg k prezidentovi Heinzi Fischerovi.

Článek

Velká koalice SPÖ a ÖVP pak složila přísahu do rukou prezidenta a oficiálně se tak ujala moci.

"Srdečně vám blahopřeji, že jste sestavil stabilní koalici," poblahopřál prezident kancléři a šéfovi soc. dem. Gusenbauerovi nad sklenkou šampaňského.

Gusenbauer se šesti členy nového kabinetu za SPÖ se cestou za prezidentem musel prodírat davem více než dvou tisíc demonstrantů. Ozýval se pískot a výkřiky Fuj, zrádci a lháři. Několik protestujících se dokonce snažilo vhodit kancléři do cesty dýmovnice, dělbuchy a vejce.

Demonstrantům se nelíbí změny v programu

Důvodem protestů, které začaly již ráno před Gusenbauerovým bytem, byl fakt, že šéf SPÖ v rámci dohody s lidovci radikálně seškrtal program své strany a klíčové posty ve vládě přepustil právě ÖVP. Demonstraci spolupořádal Svaz socialistických studentů, kterému se nelíbí, že soc. dem. neprosadila v koaliční dohodě zrušení školného, které činí za semestr 363 eur (asi 10 tisíc Kč).

Podobné protesty zažil také Salcburk, kde studenti postříkali vchod do centrály místní SPÖ černou barvou, tedy barevným symbolem lidovců, a dveře přelepili nápisem Zavřeno kvůli malování.

Podle mnohých komentátorů šéf SPÖ obětoval až příliš mnoho a bude muset nejprve své voliče přesvědčit, že je mužem na pravém místě. "Teprve čas ukáže, zda nešlo o Pyrrhovo vítězství," napsal v komentáři list Der Standard.

Rakousko bude šetřit

Gusenbauer ve čtvrtek také prezentoval ekonomický program koalice. Vyplývá z něj, že Rakušané budou muset sáhnout hlouběji do kapsy - vláda chce totiž za pomoci zvýšení nejrůznějších poplatků a škrtů ušetřit do roku 2010 čtyři miliardy eur (111 miliard Kč).

V koaliční dohodě je také zakotveno, že vláda nadále trvá na tzv. nulové variantě v případě jaderné elektrárny Temelín, tedy na jeho uzavření. Staronový ministr životního prostředí Josef Pröll se navíc bude muset zabývat deklarací parlamentu, která v krajní nouzi vyzývá kabinet k podání mezinárodní žaloby na ČR kvůli provozu Temelína.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v rakouské lidové straně

Po třech měsících od voleb se rakouští sociální demokraté s SPÖ dohodli na velké koalici s lidovci z ÖVP. Přestože lidovci prosadili do programu velké koalice...

Výběr článků

Načítám