Hlavní obsah

Neovladatelná loď kličkovala mezi ropnými plošinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V Severním moři u severovýchodního pobřeží Velké Británie se nákladní loď Vindo nejdříve těsně vyhnula ropné těžební plošině Murdoch a poté i další plošině, která byla narozdíl od té první bezobslužná. Druhou plošinu minula o pouhých 630 metrů.

Článek

Lodi přestaly fungovat motory ve čtvrtek odpoledne. Člen pobřežní stráže Tony Tewton médiím řekl, že devítičlenná posádka nad plavidlem ztratila kontrolu ve chvíli, kdy se nacházelo asi 14 kilometrů od plošiny Murdoch. Poté posádka vyhodila kotvy, aby pohyb směrem k plošině co nejvíce zpomalila.

Posádka na lodi, která převážela 4 200 tun hnojiva, zůstávala na palubě do poslední chvíle a snažila se motory opravit alespoň natolik, aby mohla změnit kurz. To se jí nakonec povedlo necelé dva kilometry od plošiny Murdoch. Oprava ovšem nebyla zcela úspěšná a motory selhaly znovu. Loď se tak blížila k další ropné plošině - Caister, která byla však narozdíl od plošiny Murdoch bezobslužná. Té se nakonec vyhnula asi o 630 metrů.

Loď stále pluje bez motorů, dle pobřežní hlídky však již v její cestě nestojí žádné těžební plošiny. Pomoci se snad loď dočká v ranních hodinách, kdy by ji měl záchranný remorkér odtáhnout do bezpečí.

V Irsku pohřešují sedm členů rybářských posádek

Irsko postrádá dvě rybářské lodi s celkem devíti členy posádek, záchranná plavidla i vzdušné síly po nich pátrají a zatím zachránily pouze dva z nich. Poblíž Tauntonu přišel o život muž, na jehož auto spadl větrem vyvrácený strom. Další popadané větve a stromy přerušily na řadě míst Británie elektrické vedení a způsobily komplikace v železniční dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám