Hlavní obsah

Rusové po třech dnech pustili ropu do Evropy

Právo, Novinky, CNN, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
MOSKVA/BRATISLAVA

Ruská společnost Transfněfť obnovila dodávky ropy ropovodem Družba. Potvrdily to běloruské úřady. Ropa přes tuto zemi netekla od pondělí, protože státy se nebyly schopny dohodnout na cenách a clech. Bělorusko pustilo své zásoby v noci na čtvrtek, ruský Transněft pak ve čtvrtek ráno.

Článek

Po celý středeční večer nebylo jasné, zda a kdy ropa poteče. Země se v průběhu dne dohodly, jak vyrovanají ceny. Bělorusko zrušilo tranzitní poplatky, které zvýšilo poté, co mu Rusko zvedlo ceny suroviny. Poté se začaly objevovat informace, že ropa znovu teče, ty ale byly později dementovány.

"Mluvil jsem s běloruskou stranou a ta tvrdí, že zásoby zatím nepustila a čeká na pokyn, aby tak učinila. Na Slovensko tak nyní žádná ropa neteče," řekl vpodvečer slovenský ministr průmyslu L'ubomír Jahnátek Slovenské televizi.

Výpadek dodávky ropy do Německa, Polska, Maďarska, Slovenska a ČR způsobily spory mezi Ruskem a Běloruskem, které se objevily poprvé koncem loňského roku. Od úterý probíhají v Moskvě rozhovory obou stran. O dosažení dohody ve středu informovala kancelář běloruského prezidenta.

Jiné podmínky, za nichž bude ropa znovu přes Bělorusko proudit, zatím stanoveny nebyly. Předsedové vlád obou zemí ale prý dostali instrukce k vzájemnému setkání a v pátek mají předložit výsledky jednání prezidentům Putinovi a Lukašenkovi k posouzení.

Spory vznikly na konci loňského roku

Spory mezi oběma státy začaly na konci loňského roku, kdy Rusko zdražilo Bělorusku plyn ze 46 na 100 dolarů za 1000 kubíků. [celá zpráva] Odpovědí Běloruska bylo zavedení tranzitního poplatku 45 dolarů za každou tunu ruské ropy, která proteče přes její území do západní Evropy. Ostrý spor o poplatky v pondělí vyvrcholil tím, že ruská společnost Transněfť zcela zastavila tranzit ropy přes Bělorusko do evropských zemí včetně ČR. [celá zpráva]

Nejedná se ovšem pouze o ropu a zemní plyn. Na konci minulého roku uvalilo Rusko dovozní clo na běloruský cukr a údajně by k němu mohlo přidat další produkty.

Ohrožena existence ruských základen v Bělorusku

Až do roku 2020 mají ruská kosmická vojska pronajatou radiolokační základnu v Baranoviči na západě Běloruska. Podle deníku Izvestija za ni platí ročně mezi sedmi a devíti milióny dolarů, ve vojenské části ruského rozpočtu na letošní rok ale není tato částka uvedena. Uzel Baranoviči je součástí ruského systému včasného varování před raketovým útokem ze strany zemí NATO a je přímo spojený s "jaderným kufříkem" ruského prezidenta. Druhým důležitým zařízením je řídící středisko jaderných ponorek ve Vilejce u Minsku.

ČR má pro případ výpadku zásoby na tři měsíce

Česká republika má podle směrnic EU zásoby ropy na 90 dní, a ani delší výpadek by tak neměl znamenat vážnější problémy. Podle ministerstva průmyslu má země zásoby dokonce na 102 dní.

"Naši spoluobčané se nemusí obávat, protože Česká republika je na tuto situaci připravena a umí ji vyřešit," řekl v pondělí ministr průmyslu Martin Říman.

Ropovody v ČR

DRUŽBA

Ropa z tehdy sovětského ropovodu začala do Československa proudit na začátku 60. let. Je to nejdelší ropovod na světě. Z Ruska jde do Běloruska a ve městě Mozyr se dělí na severní a jížní větev. Severní zásobuje Polsko a Německo, jižní proudí na Ukrajinu a odtup do Maďarska, na Slovensko a do ČR.

Družba v ČR

  • délka trasy: 375 km
  • kapacita: 9 mil. tun ropy ročně
  • rychlost proudění 1-1,4 m/s
  • průměr potrubí: 0,52 m

IKL

Začal fungovat 13. července 1996. ČR se chtěla zbavit závislosti na ropě z Ruska. Do ČR vede odbočka ropovodu, který původně začíná v italském Terstu. Oba ropovody Družba a IKL se v ČR potkávají u Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou, kde je největší česká rafinérie.

IKL v ČR

  • délka: 170 km
  • kapacita: 10 mil tun ročně
  • rychlost proudění: 0,5-1,2 m/s
  • průměr potrubí: 0,71 m

zdroj: MERO

ČR má k dispozici ještě ropu, kterou dodává ropovod IKL, který vede z Itálie přes Německo. V případě výpadku ruské ropy je schopen zemi zásobovat. Problém je však v tom, že tuto ropu je schopná zpracovávat pouze rafinérie v Kralupech nad Vltavou, protože obsahuje nižší množství síry. Jiné rafinérie, například litvínovská, si s ní technicky neumějí poradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Bělorusko se nakonec dohodlo na zdražení plynu

Bělorusko ve neděli v noci přistoupilo na skutečnost, že mu Rusko plyn zdraží z dosavadních 46 dolarů na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových. Za to ale zdraží...

Rusko přestalo dodávat ropu i do ČR

Také Česká republika doplatila na spory mezi Ruskem a Běloruskem. Tím, že bylo v pondělí v 19:54 Slovensko odstaveno od přívodu ruské ropy, přestala ropa...

Výběr článků

Načítám