Hlavní obsah

Belgický princ si nechal opravit vilu za peníze armády

BRUSEL

Nejmladší syn belgického krále princ Laurent připustil, že peníze použité k renovaci jeho vily v 90. letech pocházely z rozpočtu válečného námořnictva. Uvedl to v podnělí při policejním výslechu. Zápis z něj byl přečten v úterý u soudu, před kterým Laurent stanul.

Článek

Princ stanul před soudem jako svědek a nepřipouští ani náznak viny. Uvedl, že netušil, že se dopouští něčeho nezákonného. Podle svých slov ani nevěděl, kolik peněz rekonstrukce stála a za co se peníze utratily.

Za vše podle něj mohl jeho tehdejší poradce Noël Vaessen, který je mezi 15 obžalovanými ze zpronevěry 2,2 miliónu eur, tedy asi 60,8 miliónu korun z pokladny námořnictva. Oprava princovy vily přišla na 175 tisíc eur.

Vaessen popírá, že by byl významných článkem řetězu lidí, kteří obírali námořnictvo o peníze. Jeho obhájce žádá o odklad dalších stání. Proces měl skončit v pátek

"Nikdo nestojí nad zákonem"

Je to poprvé od založení belgického království v roce 1831, co některý člen královské rodiny stanul před soudem. Premiér Guy Verhofstadt už v prosinci zdůraznil, že třiačtyřicetiletý "princ se netěší žádné imunitě" a že obvinění by měli vrátit zpronevěřené peníze armádě.

Také král Albert II. v novoročním projevu řekl, že "nikdo nestojí nad zákonem". V pátek dala svolení k princově výslechu ministryně spravedlnosti Laurette Onkelinxová.

Proces oživil diskusi o tom, zda a jak má být královská rodina financována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám