Hlavní obsah

Zemětřesení v rakouské lidové straně

DPA, bh, Právo, ORF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Po třech měsících od voleb se rakouští sociální demokraté s SPÖ dohodli na velké koalici s lidovci z ÖVP. Přestože lidovci prosadili do programu velké koalice hodně z vlastního programu a obsadí klíčová ministerstva, zažila strana v úterý úplné zemětřesení. Dosavadní předseda ÖVP a dosluhující kancléř Wolfgang Schüssel oznámil v úterý odchod z čela své formace

Článek

Lidovou stranu povede jako výkonný předseda dosavadní šéf lidovecké frakce v parlamentu Wilhelm Molterer, který se stane vicekancléřem a ministrem financí. Schüssel v novém kabinetu nezasedne, i když se ještě v pondělí spekulovalo, že se stane ministrem financí. Nahradí Molterera ve funkci šéfa parlamentního klubu.

Molterer bude výkonným předsedou strany nejméně do dubnového sjezdu lidovců, jenž by jej měl potvrdit jako řádného šéfa strany. Ještě v noci na pondělí prý ÖVP zvažovala variantu se současným ministrem financí  Grasserem jako vicekancléřem a ministrem financí, ten však v úterý oznámil, že v politice končí.

Lidovci získali důležitá ministerstva

Ve vládě "nového středu", jak příští kancléř Alfred Gusenbauer (SPÖ) velkou koalici nazval, klíčové posty ministerstva vnitra, financí, které povede odstupující kancléř Wolfgang Schüssel, a zahraničí obsadí poněkud překvapivě ÖVP. Sociálním demokratům připadne z hlavních resortů obrana a spravedlnost. Obě strany si jinak celkem 14 ministerstev rozdělí rovným dílem, každá z nich pak jmenuje také tři státní tajemníky. Jména ministrů budou známa do čtvrtka.

SPÖ se ze svého volebního programu podařilo prosadit minimum. Školné na vysokých školách zůstane, i když lidovci nakonec připustili, že si ho studenti budou moci také odpracovat. Sociální demokracie také neprosadila zřízení jednotného systému škol do 14 let, která by s sebou přinesla zrušení elitních vzdělávacích ústavů.

Opozice i politologové se shodují, že dohoda je především velkou ztrátou pro SPÖ. "Gusenbauer měl kalhoty stažené po kotníky, teď je vysvlékl úplně," soudí šéf Svazu pro budoucnost Rakouska Peter Westenthaler.

Pro předsedu Zelených Alexandera van der Bellena je velká koalice důvodem ke skepsi. "SPÖ toho hodně naslibovala, nesplní ale téměř nic," domnívá se.

Úspěchy SPÖ

SPÖ naopak prosadila 726 eur jako podporu pro dlouhodobě nezaměstnané. Na druhou stranu budou ale úřady předepisovat typ bydlení a schvalovat nákup automobilu. Dohoda o velké koalici také umožňuje pružnější čerpání rodičovských příspěvků a zvýšení  mýtného i daně z pohonných hmot.

Ve sporné  otázce ohledně nákupu stíhaček Eurofighter, kvůli nimž na čas lidovci zmrazili jednání, ÖVP nakonec ustoupila a přehodila celou kauzu k dořešení soc. dem. "Pověříme nového ministra obrany, aby začal jednat s dodavatelem, konsorciem EADS," řekl Gusenbauer s tím, že dojde ke snížení ceny celého kontroverzního kontraktu. Zcela překvapivým bodem je pak reforma volebního zákona - dojde ke zvýšení mandátu na pět let a nakonec zřejmě také projde snížení aktivního voličského věku na 16 let, které prosazovala SPÖ.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouská soc. dem. chce jednat o velké koalici

Bezprostředně po nedělním překvapivém, byť těsném vítězství v parlamentních volbách oznámila rakouská sociální demokracie (SPÖ), že chce začít vyjednávat...

Výběr článků

Načítám