Hlavní obsah

Kontroverzní varšavský arcibiskup rezignoval

VARŠAVA

Nedělní inaugurace varšavského arcibiskupa Stanislawa Wielguse, který spolupracoval s tajnou policií, se neuskuteční. Stanislaw Wielgus v reakci na tuto skutečnost rezignoval na svůj post arcibiskupa.

Článek

Informovala o tom Apoštolská nunciatura v Polsku, podle které papež Benedikt XVI. rezignaci přijal.

Dnešní slavnostní shromáždění ve varšavské katedrále svatého Jana Křtitele podle televize není odvoláno, jen se místo inaugurace slouží děkovná mše za respektovaného kardinála Józefa Glempa (77). Ten kvůli pokročilému věku opustil křeslo varšavského arcibiskupa koncem loňského roku.

Na mši se dostavila řada církevních hodnostářů z celé země a také polský prezident Lech Kaczyński. Před katedrálou svatého Jana Křtitele se shromáždily stovky lidí, a to příznivci i odpůrci Wielguse, kteří výkřiky i transparenty vyjadřovali své pocity. Někteří jsou pobouřeni Wielgusovým počínáním, jiní žádají pro preláta odpuštění. Wielgus byl rozvědčíkem

Nový varšavský arcibiskup Stanislaw Wielgus, který se v neděli ujme svého úřadu, byl po dvacet let utajeným agentem polské Státní bezpečnosti (SB) a rozvědčíkem.

Hned první nařčení Wielgus popřel, ale připustil, že byl nucen se s důstojníky tajné služby stýkat kvůli svým cestám do zahraničí: "Nepsal jsem na nikoho hlášení. Nemám nikoho na svědomí. Nikdy jsem nikomu neublížil."

V pátek však arcibiskup obrátil a ke spolupráci se přiznal. V médiích navíc byly ukázány rozsáhlé spisy, které dokázaly, že byl aktivním spolupracovníkem a několik let udával kolegy tajné policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám