Hlavní obsah

Nákupy v Německu podraží, rostou daně

Právo, Vladislav Podracký (Düsseldorf)
DÜSSELDORF

Rozsáhlé zdražení čeká od pondělka obyvatele i návštěvníky Německa. Od prvního ledna se v celé zemi zvyšuje DPH u vybraných skupin produktů a služeb ze současných 16 na 19 procent. To je vůbec nejvyšší plošné zvýšení daně v zemi od druhé světové války.

Článek

Již tradičně v Německu probíhá také povánoční výprodej sezónního zboží. Snížení cen se pohybuje nejčastěji kolem 50 procent. Vyšší slevy jsou téměř vyloučeny, což je dáno zákazem prodeje zboží pod cenou a také tím, že obchodníci v SRN mají u řady produktů nižší marže než v ČR.

Ke změně DPH přikročil Spolkový sněm letos v květnu hlavně kvůli vysokému deficitu veřejných rozpočtů. Německo totiž porušuje již čtyři roky za sebou evropský Pakt stability. Do spolkové pokladny by vyšší sazba DPH měla přinést ročně o 20 miliard euro víc, a stlačit tak schodek veřejných financí pod tři procenta. Naopak výrazně ale zatíží kapsy obyvatel.

Řetězce zatím vyčkávají

"Mnozí z obchodníků toho totiž chtějí využít ke zvýšení cen," potvrdil Klaus Müller, předseda Spotřebitelské centrály Severního PorýníVestfálska, s odvoláním na rozsáhlé šetření, které centrála provedla u obchodníků, včetně velkých řetězců. Podle výsledků tohoto průzkumu ale nedojde k plošnému zdražení veškerého zboží.

"Pouze jediný z 15 oslovených řetězců chce totiž zvýšeni daně z přidané hodnoty plně promítnout do ceny všeho zboží. Ostatní to budou řešit spíše zvýšením cen u vybraných položek," uvedl Müller. Nulová daň třeba zůstane u nájemného, honorářů lékařů, nebo poštovného. V dosavadní snížené sedmiprocentní sazbě budou nadále potraviny s výjimkou nápojů a alkoholu. Stejná sazba bude platit i pro noviny, knihy, nebo veřejnou dopravu.

Nejvíce vrásek na čele dělá Němcům růst daně u elektřiny, plynu a tepla. Od pondělka budou platit plných 19 procent, což se v následujících měsících promítne do cen téměř veškerého zboží a služeb. Včetně těch, kde zůstává sazba snížená nebo dokonce nulová.

Obchodníci se bojí poklesu tržeb

"Všichni sice tvrdí, že se daň zvyšuje jen u něčeho, ale to jsou jen řeči," říká například Georg Chaloupka, obyvatel hornofalckého Weidenu. "Když zvednou daň u elektřiny, v podstatě se dřív nebo později zdraží všechno. A to ještě o víc, než o ta tři procenta." Zvýšení daně, které má vylepšit bilanci státní pokladny, ale neleží v žaludku jen běžnému obyvateli SRN.

Proti jsou i obchodníci. Hlavně ti, kteří působí v příhraničních regionech, očekávají řadu problémů. "Minimálně v tom, že když se zvýší ceny, budou lidé zase o něco méně nakupovat," potvrdil Právu Josef Mühlbauer, vedoucí oblastní pobočky Svazu bavorských maloobchodníků v Řezně. Ten zastupuje tisíce firem v zemi, ale ani jeho protesty v Berlíně proti zvyšování daně nebyly úspěšné.

"Teď se přitom může stát, že se zopakuje to, co zde už jednou bylo. A to, že lidé začnou jezdit nakupovat levnější zboží třeba do Čech," shrnuje Mühlbauer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám