Hlavní obsah

První internetové volby na světě ohlašuje Estonsko

TALLIN

Pobaltské Estonsko uspořádá 4. března jako zřejmě první země na světě celostátní parlamentní volby s hlasováním po internetu. Oznámil to ve středu večer estonský ministr zahraničí Urmas Paet s tím, že země vyzvala Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby vyslala na tyto volby pozorovatele, kteří by potvrdili regulérnost jejich průběhu.

Článek

"Hlasování po internetu je novinka, přinejmenším v celé oblasti působení OBSE," řekl šéf estonské diplomacie. "Proto žádáme Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR), což je orgán OBSE pověřený sledovat svobodnost a rovnost voleb ve všech 56 členských zemích organizace, aby zvážil možnost březnové parlamentní volby v Estonsku monitorovat," dodal ministr podle agentury AFP.

Estonští voliči budou mít možnost hlasovat po internetu buď z domova, pokud jsou tímto moderním komunikačním prostředkem vybaveni, případně z jakéhokoli internetového terminálu vybaveného elektronickou čtečkou dokladů. Estonci již loni na podzim hlasovali tímto způsobem v dílčích komunálních volbách. Tentokrát je to ale poprvé, co internetové volby budou na celostátní úrovni.

V praxi není elektronické hlasování složité. Je třeba se posadit k počítači, přiložit občanku ke scanneru a otevřít si internetovou volební stránku. Objeví se profily kandidátů daného volebního okrsku. Pak už stačí s pomocí myši kliknout na některého z nich a volbu potvrdit zadáním PIN kódu.

Nejdůležitější rozdíl oproti běžné volební proceduře spočívá v tom, že volič může až do ukončení hlasování své rozhodnutí změnit. Pro bezpečnost udělaly estonské úřady vše, systém nechaly prověřovat i hackery. Jednotlivé součásti systému nejsou vzájemně propojeny, servery střeží policie a ústřední počítač, který provede konečné sčítání elektronických hlasů, není napojen na internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám