Hlavní obsah

Gazprom varuje Poláky a Němce: plyn možná nedorazí

MOSKVA

Ruská firma Gazprom kvůli sporům s Běloruskem varovala své zákazníky v Evropě, že mohou mít problémy s dodávkami plynu. Její generální ředitel Alexej Miller pro státní televizi Vesti 24 prohlásil, že firma ve středu poslala varovné dopisy svým partnerům v Litvě, Polsku a Německu.

Článek

Bělorusko se nechce podřídit tlaku Ruska na prudké zvýšení cen zemního plynu a pohrozilo zkomplikováním vývozu ruského plynu. Běloruský místopředseda vlády Vladimir Semaško naznačil, že Minsk nedovolí Rusku posílat dodávky přes běloruské plynovody dál na západ, jestliže s ním ruský monopolní vývozce Gazprom neuzavře do Nového roku dohodu o dodávkách na rok 2007.

Na odběratele v České republice by případné zastavení provozu běloruského plynovodu nemělo mít vliv. "Dodávky plynu do Česka jdou přes Ukrajinu," řekl Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE Transgas, která zemní plyn do ČR dováží.

Semaško v úterý večer po návratu z neúspěšných jednání v Moskvě uvedl, že Bělorusko a Gazprom na sobě vzájemně závisejí. "Jestliže nebudeme mít dohodu o domácích dodávkách plynu, Gazprom nebude mít tranzitní dohodu," řekl místopředseda podle zprávy agentury Reuters. Semaško přímo neřekl, že Minsk by v případě nedohody ukončil veškerý tranzit ruského plynu do Polska a Německa.

"Myslím, že Gazprom by teď měl vyslat signál a přijet do Minsku. Řada je na nich," dodal místopředseda vlády. Spor s Běloruskem vyvolává vzpomínky na podobný konflikt, který vznikl o ceny plynu před rokem mezi Gazpromem a Ukrajinou. Kvůli sporu se na několik dní zastavil export ruského plynu do střední a západní Evropy. Ukrajina je však pro ruský vývoz plynu mnohem zásadnější, protože přes ni jde do Evropy plných 80 procent ruského plynu proti 20 procentům přes Bělorusko.

S Ukrajinou se již Gazprom na cenách pro příští rok dohodl. Gazprom v úterý uvedl, že nové kolo jednání mezi ním a Běloruskem o cenách plynu skončilo bez výsledku. Firma nicméně stále doufá, že do konce roku uzavře dohodu, která zajistí Bělorusku dodávky a zaručí hladký tranzit plynu k evropským zákazníkům. Potvrdila rovněž, že pro případ narušení tranzitu si vytvořila v Rakousku a Německu dostatečné zásoby. Gazprom po Bělorusku původně chtěl zvýšit cenu na 200 dolarů ze současných 47 dolarů za 1000 metrů krychlových. Později dal najevo, že by se spokojil s nárůstem jen na 110 dolarů, pokud Minsk umožní Gazpromu rozdělit se o kontrolu nad místními plynovody.

Bělorusko dosud s Ruskem nebylo ve sporu

Bělorusko je dlouhodobým spojencem Ruska, v posledních letech se však vzájemné vztahy začaly kalit. Ruský prezident Vladimir Putin je podle analytiků nespokojen s centralistickým řízením ekonomiky běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem a s jeho neochotou podělit se s Moskvou o vlastnictví velkých podniků. Bělorusko v podobném sporu před dvěma roky tranzit ruského plynu na západ nenarušilo.

Gazprom však Minsk obviňoval z toho, že si bere plyn z tranzitu pro domácí potřebu. Loňský spor s Ukrajinou západní analytici a často i politici označovali za projev snahy Kremlu zneužívat dodávky surovin k politickému ovlivňování země, jejíž politika nebyla Moskvě vhod. Spor s Běloruskem takovéto dohady nevyvolává. Lukašenko je na Západě obviňován z porušování lidských práv a politických svobod a žádné větší sympatie zde nevzbuzuje.

Gazprom vždy tvrdil, že se ve svých nárocích řídí ekonomickými důvody v rámci strategie převést ceny pro bývalé sovětské republiky na tržní úroveň. Bělorusko platí nyní stejně jako ruští zákazníci, zatímco chudé Moldavsko dává 170 dolarů za 1000 kubíků a Gruzie bude od příštího roku muset platit 235 dolarů. To je již téměř tolik, kolik platí spotřebitelé v západní Evropě. Semaško předpokládá, že jednání s Gazpromem se potáhnou ještě v lednu a únoru. "Cena bude prozatím 46,7 dolaru, protože při neexistenci nové dohody platí stará smlouva," řekl běloruský vicepremiér. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám