Hlavní obsah

Z Heathrow se kvůli mlze stala noclehárna

Právo, ČTK, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Největší evropské letiště, londýnské Heathrow, připomíná v předvánočním čase velkou noclehárnu. Za vším je fenomén pro britskou metropoli nanejvýš příznačný: mlha. Tentokrát je natolik hustá, že letecké společnosti po desítkách ruší své spoje a pasažéři s letenkami v rukou odevzdaně vzhlížejí k oznamovací tabuli, zda jejich spoj přece jen nepoletí. Od středy do pátku bylo zrušeno 800 letů.

Článek

Jen v pátek na Heathrow odpadlo 300 letů a v předcházejících dnech dopravci škrtli 500 spojů. Ze dvou třetin postihla mlha vnitrostátní lety, zčásti ale i spoje do pevninské Evropy, zatímco dálkové lety mimo starý kontinent zůstaly nedotčeny.

Kapacita Heathrow se tak snížila asi na polovinu. Kvůli mlze se totiž musejí zdvojnásobit rozestupy mezi letadly ve vzduchu a podobná opatření platí i pro letadla rolující na zemi.

Česká společnost ČSA v pátek dopoledne lety do Londýna odbavovala zatím podle letového plánu. Ve čtvrtek však odpolední spoj, který měl přistát na Heathrow, odstartoval z Prahy zhruba o hodinu později a byl přesměrován na letiště Stansted. Pro zhruba 50 cestujících, kterých se změna dotkla, zajistily ČSA přesun autobusem na Heathrow. Společnost British Airways ve čtvrtek dva lety z Prahy na Heathrow zrušila, zatímco polední let byl opožděn zhruba o 2,5 hodiny.

Před terminálem vyrostly stany

Heathrow praská ve švech a správa letišť BAA nechala přistavit před halami velké stany, aby rozšířila prostor čekáren. Jsou v nich k dispozici pokrývky, horký čaj a zákusky. I tak ale musí mnoho lidí čekat v zimě venku.

BAA současně upozorňuje na neudržitelnost situace, kdy nejrušnější letiště na světě má jen dvě přistávací dráhy. Je tomu tak jednak kvůli odporu lidí bydlících v okolí a ekologů, ale také kvůli nerozhodnosti vlády, která neví, na čí stranu se má postavit. "Když to srovnáte s našimi hlavními konkurenty v Evropě, pak Frankfurt má tři (přistávací dráhy), Paříž čtyři a Amsterodam pět," vypočítal mluvčí BAA.

"Jsem tady od středeční noci. Už třikrát mi přebukovali let a pokaždé mi jej i zrušili. Nevím, jak dlouho tady ještě budu muset čekat," řekl BBC jeden z cestujících. Postarší rodiče zase přišli o vánoční setkání se synem, kterého rok neviděli, protože pracuje v Pákistánu. Setkání si domluvili na jih Francie. "Půjdeme zase ke krbu a se Stevem se neuvidíme," povzdechla si stará paní odevzdaně.

Zklamaný je i jistý mladý muž, který zmeškal svatbu své sestry ve Stockholmu a není si vůbec jist, zda stihne dorazit do Vánoc. Předpověď počasí totiž není příznivá ani pro příští dny. "Přetrvává nebezpečí, že mlha se udrží až do období po Vánocích," řekl meteorolog Darren Bett.

Reklama

Související články

Mlha komplikuje provoz na londýnském letišti

Hustá mlha v Londýně již druhý den komplikuje leteckou dopravu. Společnost British Airways ve čtvrtek zrušil všechny domácí lety a řadu letů do evropských...

Výběr článků

Načítám