Hlavní obsah

Ital, který bojoval na lůžku za eutanazii, zemřel

– ŘÍM

Těžce nemocný Ital, který bojoval za právo na vlastní smrt, ve středu krátce před půlnocí zemřel. Šedesátiletý Piergiorgio Welby trpěl od mládí svalovou dystrofií. Od poloviny devadesátých let byl upoután na lůžko a pomalu umíral.

Článek

Italský lékař Mario Riccio dnes na tiskové konferenci prohlásil, že Welbymu pomohl zemřít tí, že ukončil jeho léčbu. Welbyho životní funkce jako dýchání zajišťovaly přístroje. Byl vyživován umělou sondou a mluvil pomocí hlasového syntetizéru.

Odmítal, aby ho lékaři udržovali při životě. Tvrdil, že nebýt přístrojů, dávno by nežil.

Anesteziolog uvedl, že nemocnému odpojil respirátor a podal potřebné léky, aby netrpěl. Ke kroku přistoupil poté, co jej podle jeho slov jeden z vůdců Radikální strany, Marco Capatto, požádal, zda by mohl uskutečnit to, co si Welby tak zřetelně přál.

"Nespatřoval jsem pro to žádnou překážku, protože právo, jehož se Welby dožadoval, je v Itálii široce uznáváno a praktikováno," řekl lékař. Jeho případ rozděloval lékaře i politiky a upoutával pozornost veřejnosti v zemi, v níž se těší velkému vlivu katolická církev. Eutanazie je v Itálii oficiálně nelegální.

Welby žádal o možnost zemřít prezidenta Giorgia Napolitana. Jeho právníci podali v prosinci žádost k občanskému soudu v Římě, aby povolil odpojení pacienta od dýchacího přístroje. Římská prokuratura jeho žádost podpořila, ale soud ji odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám