Hlavní obsah

Češi věří Evropské unii víc než domácím politikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi víc věří institucím Evropské unii než těm domácím. Podle průzkumu veřejného mínění Eurobarometr důvěřují EU asi dvě třetiny Čechů. Soudům a právnímu systému v České republice přitom věří jen zhruba třetina lidí, vládě čtvrtina a Poslanecké sněmovně necelá pětina veřejnosti.

Článek

"Ještě hůř jsou na tom politické strany, kterým důvěřuje pouhých 14 procent Čechů," komentoval výsledky ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann, který spolupracoval na české části Eurobarometru.

Pokles důvěry podle něj souvisí především s patovou politickou situací, která nastala po červnových parlamentních volbách. O tom svědčí i fakt, že důvěra lidí ve všechny národní instituce poklesla i ve srovnání s předchozím jarním průzkumem veřejného mínění. Tak například vládě tehdy věřilo o sedm procent víc, Poslanecké sněmovně o tři procenta a politickým stranám o jedno procento Čechů víc.

Češi věří Unii víc než ostatní Evropané

Míra důvěry v nadnárodní instituce je podle Herzmanna v České republice vyšší než je průměr v Evropské unii. Například soudům a právnímu systému ve své zemi v průměru pětadvacítky věří téměř polovina dotázaných a národním vládám i parlamentům přibližně třetina občanů EU.

Eurobarometr průběžně shromažďuje názory lidí z členských a kandidátských zemí Evropské unie především o evropských záležitostech. Podzimní průzkum v Česku proběhl od 7. do 26. září a na otázky odpovídalo 1091 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám