Hlavní obsah

Polský prezident nazval novinářku "opicí v červeném"

– BRUSEL

Polský prezident Lech Kaczyňski projevil pozoruhodný nedostatek galantnosti, když během tiskové konference na bruselském summitu Evropské unie nazval jednu z polských novinářek "opicí". Učinil tak v domnění, že jej slyší pouze jeho spolupracovník, ale podcenil citlivost mikrofonů.

Článek

Kaczyňski se dodatečně kál, že rozhodně neměl na mysli vzhled reportérky, ale prý má ve zvyku v soukromí novináře různě přezdívat.

Faux pas nastalo ke konci tiskové konference. Během překladu své odpovědi na předchozí otázku se šéf státu naklonil k svému poradci a pošeptal, že lze položit ještě jednu otázku, ale příležitost nemá dostat "ta opice v červeném". A aby trefil hřebíček na hlavičku, ještě se nechal nachytat, jak ministryni zahraničí vysvětluje, že "opice v červeném" je přece reportérka zpravodajské televize TVN 24.

Polští novináři či spíše novinářky se negalantnímu šéfovi státu vzápětí pomstili a vytáhli na denní světlo Kaczyňského jazykový trapas. Opravoval totiž překladatelku, pročpak mu výraz "nizozemský" překládá "dutch", když Nizozemsko je přeci Netherlands. "To nás pánbůh potrestal takovým prezidentem," zněl jeden z ohlasů v debatě na internetovém serveru gazeta.pl.

Mikrofon zradil Bushe i Putina

Problém s mikrofony letos měli i ruský a americký kolega polského prezidenta. George Bush se při červencové schůzce s premiérem Tony Blairem nechal nechtěně slyšet, že je nutné donutit libanonské extremistické hnutí, aby "přestalo dělat svinstvo".

Vladimír Putin zase v říjnu šokoval izraelského premiéra Ehuda Olmerta vtipkováním na účet hlavy státu Mošeho Kacava, obviněného ze znásilnění. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám