Hlavní obsah

Začíná summit EU, bude bez velkých témat

Právo, Blahoslav Hruška
BRUSEL

Poté, co se Unie už dohodla na částečném zbrzdění přístupových rozhovorů s Tureckem kvůli jeho neochotě otevřít svá letiště a přístavy Kypru, je více než pravděpodobné, že dvoudenní summit na závěr finského předsednictví, jenž ve čtvrtek začíná v Bruselu, žádná velká témata řešit nebude.

Článek

Analytici ale upozorňují, že vleklá kyperská otázka, která dlouhodobě blokuje vstup Ankary do Unie, byla tentokrát pouze odsunuta. "Jako by si politici řekli, že si tentokrát nenechají vyčerpávajícím jednáním dlouho do noci kazit Vánoce," citoval server euobserver. com nejmenovaného bruselského diplomata.

Dojednaný kompromis, tedy pozastavit projednávání osmi z celkových 35 kapitol balíčku, k jehož plnění se Ankara zavázala, nebude revokovat či vetovat ani Kypr, který ovšem neexistenci závazného data plnění tureckých závazků považuje za nutné zlo. "Strávili jsme tím spoustu času a nechceme vše vrátit na počátek," potvrdil včera Právu kyperský diplomat působící v Praze.

Částečné pozastavení hovorů Ankara-Brusel nic ale podle expertů nemění na situaci, kdy Turecko odmítá fakticky uznat Kypr jako subjekt mezinárodního práva. Potvrdil to ostatně i turecký premiér. "V této otázce nebude naše politika jiná," zdůraznil.

Česko chce lobbovat za sídlo Galilea

Kromě dlouhodobějších témat, jako je strategie rozšiřování Unie směrem na Balkán, ochrana životního prostředí a společná energetická politika, ale bruselský summit může pro Česko znamenat poslední šanci, jak vrátit do hry Prahu jako sídlo evropského navigačního systému Galileo.

O něj se nadále uchází dalších deset evropských měst, i když před třemi lety EU přislíbila, že sídlo úřadu spravujícího obdobu amerického GPS bude v jedné z nových členských zemí.

"Sliby by se měly plnit," zdůraznil český ambasador při EU Jan Kohout. Svou premiéru si na summitu odbude také šéf kabinetu Mirek Topolánek. Vzhledem k nejasné politické situaci na domácí scéně na posledních dvou vrcholných schůzkách za premiéra "zaskakoval" prezident Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

EU částečně zmrazí jednání s Tureckem

Ministři zahraničí zemí EU se v pondělí v Bruselu dohodli na kompromisním postupu vůči Turecku. Evropská unie tak odloží osm kapitol ve vstupních jednáních...

Výběr článků

Načítám