Hlavní obsah

EU omezila dovoz mléka a masa z Rumunska a Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Experti Evropské unie na bezpečnost potravin omezili k 1. lednu příštího roku dovoz masa, mléka a zvířat z Bulharska a Rumunska, kdy se obě země stanou členy unie, do ostatních států EU. Uvedla to v pondělí Evropská komise. Omezení Komise vydala podle médií kvůli tlaku Ruska, které nedůvěřuje bezpečnostním parametrům masa z balkánských států.

Článek

Komise doufá, že zpřísnění podmínek bude pozitivním signálem pro Rusko, s nímž se Brusel dostal do nepříjemného sporu kvůli obchodu s masem.

Moskva pohrozila, že zastaví veškerý dovoz masa z EU, pokud unie nezajistí po přijetí balkánských států kvalitu a bezpečnostní parametry svých potravin. Rusku se nelíbí úroveň rumunských a bulharských veterinárních opatření.

Představitelé EU a Ruska se toto úterý sejdou, aby dohoda mezi Bruselem a Moskvou vznikla do konce roku. Komise dodává, že opatření vůči Bulharsku a Rumunsku ale nezavedla kvůli sporu s Moskvou, ale jen kvůli zajištění bezpečnostních potravinových standardů na trhu v Unii.

Bulharské společnosti, které měly oprávnění vyvážet maso a mléčné produkty do ostatních zemí Unie, s tím budou muset podle nových pravidel ještě nejméně rok počkat.

Experti také schválili, že rumunské a bulharské organizace, které zpracovávají produkty živočišného původu ze zemí mimo EU, nebudou smět toto zboží vyvážet do ostatních zemí Unie.

"Tím se zajistí, aby se zboží z nevyhovujících zvířecích produktů nedostalo nechtěně kamkoli na trhy v EU," uvedla Komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám