Hlavní obsah

Polská opozice chce předčasné volby kvůli sexuálnímu skandálu

– VARŠAVA
ČTK, Novinky, Gazeta.pl

Polská opoziční strana Občanská platforma (PO) požaduje kvůli sexuálnímu skandálu koaliční strany Sebeobrana vypsání předčasných voleb v roce 2007. Největší vládní strana Právo a spravedlnost se k požadavku na vypsání předčasných voleb vyjádří odpoledne.

Článek

Do uskutečnění voleb by měla vládnout menšinová vláda PiS, kterou byl podpořila Občanská platforma. Ta by podpořila o PiS navrhovaný rozpočet na příští rok.  Předseda Občanské platformy Donald Tusk řekl, že by z vlády měla odejít populistická Sebeobrana i ultrakatolická Liga polských rodin. Podle něj už afér bylo příliš.

Vláda se otřásá kvůli sexuálnímu skandálu v Sebeobraně, který rozpoutala její členka Aneta Krawczyková. [celá zpráva] Tvrdila, že získala práci ve straně výměnou za sexuální služby pro jejího předsedu Andrzeje Leppera a poslance Stanislawa Lyźwińského, v jehož kanceláři působila. Oba politici nařčení odmítají, polská média ale přinášejí k případu stále nové informace.

Premiér Jaroslaw Kaczyński (PiS) již dříve uvedl, že počká na výsledky vyšetřování případu. Pokud se potvrdí, že šéf Sebeobrany a nynější místopředseda vlády Lepper sexuálně vykořisťoval ženy, ukončí s ním Kaczyński spolupráci. Ani poté by však podle politologů nemusela skončit koalice, Leppera by jen nahradil někdo jiný.

Důležitý bude zřejmě také výsledek testu DNA, který by měl prokázat, zda má poslanec Lyzwiński dítě s Krawczykovou, jak ona sama tvrdí.

Sexuálním skandál je poslední v řadě. Předtím se údajně pokoušela strana Právo a spravedlnost přetáhnout na svou stranu některé členy Sebeobrany. To se stalo v okamžiku, kdy tato strana načas vystoupila z vládní koalice, neboť se jí nelíbila angažovanost Polska v Afghánistánu a v Iráku.

Podle zveřejněného průzkumu veřejného mínění by volby nyní vyhrála Občanská platforma, získala by 34 procent. PiS by skončila druhá s 23 procenty hlasů. Pětiprocentní hranici by nepřekročila Sebeobrana ani Liga polských rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám