Hlavní obsah

Bývalý ruský agent Litviněnko byl otráven v hotelovém baru

BBC, Novinky, The Times
LONDÝN/MOSKVA

Britská policie podle pátečního listu The Times zjistila, že bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko byl otráven radioaktivním poloniem 210 v Pine Baru londýnského hotelu Millenium nedaleko americké ambasády. Smrtící koktejl byl připraven ve čtvrtém patře hotelu, které obýval nejmenovaný Rus.

Článek

V pokojil ve čtvrtém patře, který obýval Rus, jehož jméno detektivové neuvedli, byla zjištěna mimořádně vysoká koncentrace polonia 210.  Tam zřejmě pachatel připravil smrtící roztok. Stopy radioaktivity byly zjištěny také u všech sedmi zaměstnanců baru. V něm vrah zřejmě nalil do Litviněnkova čaje roztok obsahující vysokou koncentraci radioaktivního polonia. Všichni lidé, kteří byli v danou dobu přítomni v místnosti, vdechly její výpary, a proto u nich byla zjištěna radioaktivita.

V barovém hotelu se Litviněnko setkal s bývalým ruským agentem Andrejem Lugovým a jeho partnerem Dmitrijem Kovtunem. Oba byli rovněž pozitivně testováni na přítomnost polonia 210 a nyní jsou v moskevské nemocnici. Oba jsou vyšetřováni britskými a ruskými experty jako klíčoví svědci.

Otravu Kovtuna, který je v kritickém stavu, ruské tajné služby šetří jako pokus o vraždu. [celá zpráva] Lugovoj je však podle některých médií jedním z podezřelých, i když to vyšetřovatelé popírají s tím, že ho chtějí vyslechnout jen jako svědka. [celá zpráva]

Detektivové jsou si jisti, že Litviněnko byl otráven právě v baru hotelu Millenium. Stopy polonia totiž byly zjištěny všude, kde se Litviněnko poté pohyboval. Nalezeny byly také na všech místech, která navštívil Lugovoj, patří k tomu mimo jiné tři hotely, v nichž pobýval od svého příjezdu do Londýna 16. října, londýnský stadion fotbalového klubu Arsenal nebo britské velvyslanectví v Moskvě.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Podle policie vrah Litviněnkka několik dní sledoval a možná se ho pokusil otrávit už v suši baru.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám