Hlavní obsah

V Londýně udeřilo tornádo

– LONDÝN

Tornádo ve čtvrtek pobořilo několik domů v Londýně a podle zdravotní služby zranilo nejméně šest lidí, jednoho vážně. Nebývalý jev vyvolal zděšení a šok lidí v oblasti Kensal Rise na severozápadě města, kde tornádo ve čtvrtek dopoledne v 11 hodin místního času (12:00 SEČ) udeřilo.

Článek

Obyvatelé několika domů se museli uchýlit do okolních kaváren, protože během několika vteřin přišli o střechu nad hlavou. Lidé, kteří byli doma, jsou v nedalekém kostele, který slouží jako dočasné útočiště nebo si na ulici vyměňují zážitky.

"Měla jsem neuvěřitelné štěstí, jsem jen čtyři domy od toho spadlého," vyprávěla jedna z obyvatelek. Jedna z britských reportérek jen s mírnou nadsázkou řekla, že Britové potřebují tornádo, aby začali hovořit na ulici s neznámými osobami, a že se nyní sblížili lidé, kteří sice žijí v ulici dlouho, ale dosud o sobě nevěděli.

Na místě zasahuje asi 50 hasičů a členové dalších pohotovostních služeb. Úřady pro jistotu evakuovaly i nedalekou školu. V oblasti stejně jako nad celým Londýnem fičí prudký vítr, takže zde trvá nebezpečí zranění troskami.

Podle britské meteorologické služby je to čtvrté tornádo, které letos v Británii zaznamenali. Meteorologové uvedli, že trasa tornáda se nedá předpovědět.

U Devonu se potopily dvě lodě

Silná vichřice zasáhla v noci na čtvrtek noc jih Británie. Ve Walesu, kde se rychlost větru blížila 160 km/h, a na poloostrově Cornwall poryvy větru přerušily dráty elektrického vedení a tisíce lidí se ocitly bez proudu. Ve Skotsku déšť provázejí už několik dní trvající špatné počasí zatopil silnice. Uzavřen byl jeden z hlavních tahů.

U Devonu se potopily dvě lodě a mnoho menších člunů v přístavech bylo poškozeno. Ve Skotsku spláchla vlna jednoho muže do moře. Meteorologové varovali před možnými lokálními záplavami. Vichřice, která přinese z Atlantiku silný déšť, nabírá znovu na síle. Očekávají, že rychlost větru na západě hlavního britského ostrova překročí 120 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám