Hlavní obsah

Litviněnkovu smrt vyšetřují Britové i Rusové jako vraždu

MOSKVA/LONDÝN

Pohřeb bývalého ruského agent Alexandr Litviněnko se má uskutečnit ve čtvrtek v Londýně. Britští detektivové jeho smrt už řeší jako vraždu. V Rusku chtějí vyslechnout jiného bývalé agenta Andreje Lugového, s nímž se Litviněnko setkal 1. listopadu. Podle některých zdrojů je Lugovoj hlavní podezřelý.

Článek

Ruská generální prokuratura ve čtvrtek oznámila, že zahájila vyšetřování kvůli otravě Litviněnka a pokusu o vraždu podnikatele Dmitrije Kovtuna, obchodního partnera Lugového.

Radioaktivita už byla objevena na třinácti místech. Zatím posledním je britská ambasáda v Londýně, nepředstavuje ale nebezpečí pro lidi.

Britská policie ve středu překvalifikovala vyšetřování z podezřelého úmrtí na vraždu. "Detektivové vyšetřující smrt Alexandra Litviněnka se dostali do stádia, kdy cítí vhodné vyšetřovat případ jako vraždu," uvedl Scotland Yard. Zdůraznil ale, že zatím nevyvodil žádné závěry z toho, jaké prostředky byly použity k Litviněnkově likvidaci, jaký byl motiv a identita těch, kdo mohou být odpovědni.

Britové pátrají i v Moskvě, kde chtěli vyslechnout pět lidí. [celá zpráva]Zatím hovořili s jedním ze dvou bývalých agentů ruských tajných služeb, s nimiž se Litrviněnko 1. listopadu setkal. Vyslechli Dmitrije Kovtuna, ale ne Andreje Lugového, který je hospitalizován kvůli možnému ozáření. Lugovoj, který je stále v nemocnici s podezřením na přítomnost polonia v těle, je prý i nadále připraven sejít se s britskými vyšetřovateli.

Lugovoj v centru zájmu

Lugovoj je podle nejmenovaného policisty hlavním podezřelým protože se sešel s Litviněnkem nejen v hotelu Millenium, ale také na navštívil stadión Arsenalu, kde objevili stopy radioaktivity.

Lugového advokát Romašov však popírá, že by byl podezřelý. I detektiv Scotland Yardu uvedl: "Lugovoj je jedním z mnoha lidí, které chtějí vyšetřovatelé vyslechnout. V tomto okamžiku bych ho neoznačil za podezřelého."

Litviněnkův přítel Alexandr Goldfarb popírá, že by Lugovoj byl podezřelý. "Pochybuji, že by to byl najatý vrah, ti se obvykle skrývají v temnotách," řekl. Podle něj je naopak ohrožen Lugového život.

Tělo pohřbí ve speciální rakvi

Na Litviněnkův pohřeb už přijelo na třicet osob z Ruska a Itálie. Obřad je soukromý. Litviněnka pohřbí do země ve speciální vzduchotěsné rakvi, protože jeho tělo je stále radioaktivní, byl totiž otráven poloniem 210.  Litviněnkův přítel Alexandr Goldfarb ale datum pohřbu odmítl potvrdit.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Italský agent Mario Scramella, který se s Litviněnkem též setkal 1. listopadu a byl ozářen, tvrdí, že Litviněnka varoval před lidmi z jakési tajné ruské organizace. Ta podle něj sice není pod kontrolou ruské vlády, ale působí v ní lidé z tajné služby.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám