Hlavní obsah

Slovensko schválilo milionářskou daň

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slováci s hrubými příjmy nad 47 600 korun měsíčně zaplatí od příštího roku vyšší daně. V úterý o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu.I po nových úpravách budou obyvatelé s příjmem pod 48 tisíc korun měsíčně nadále platit daň ve výši 19 procent.

Článek

Princip nového zdaňování je založený na postupném poklesu odpočitatelných položek, z nichž se neplatí daně. Nárok na odpočitatelnou položku zcela ztrácejí lidé s příjmy nad 80 tisíc korun měsíčně.

Vyšší zdanění se bude týkat také poslanců, jejichž příjem je 51 900 slovenských korun měsíčně a s paušálními úhradami jejich příjem dosahuje 81 tisíc korun. Tento krok odůvodnil premiér Robert Fico slovy, že by bylo směšné, kdyby se zaváděla vyšší daň pro lidi s nadstandardními příjmy a poslanci a členové vlády by tam nebyli zařazeni.

Podle Fica je v Evropě obvyklé, že lidé s vyššími příjmy platí vyšší daně. Předchozí pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy zavedla rovnou daň ve výši 19 procent. Tehdejší levicová opozice často kritizovala, že je to výhodné především pro lidi s vyššími příjmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám