Hlavní obsah

Britská reportérka si sehnala falešný český pas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Český cestovní pas do své sbírky 20 cestovních dokumentů zemí EU si nelegálně a překvapivě snadno obstarala redaktorka pořadu britské televize BBC Panorama, aby dokázala, že obchod s nepravými dokumenty zažívá především ve východní a střední Evropě zlaté časy.

Článek

Shahida Tulaganova, která pochází z Uzbekistánu, ale nyní má britské občanství, tvrdí, že český pas získala díky inzerátu v novinách londýnských Rusů. Skrytou kamerou zachycený zprostředkovatel, rusky hovořící muž, který se představil jako Henry, uvedl, že pochází z Ukrajiny. Reportérce řekl, že jí prodává pravý český pas, který získal tak, že žádost podal někdo jí podobný, ale s její fotografií. Nevysvětlil ale, jak shání české občany podobné jeho žadatelům o nepravé pasy. Pořad neobjasnil britským divákům, že pravý český žadatel se musí osobně dostavit na úřad i s osobními doklady. Britové podávají žádosti poštou.

Muž cestovní dokument opatřil během 14 dnů. Pas uváděl datum vystavení 17. května 2006, patrně v Brně, měl zelenou obálku a platnost jeden rok. Vydával se ve zkrácené lhůtě do doby, než úřady letos v srpnu zavedly pasy biometrické. České pasy se vystavují výlučně na území republiky, velvyslanectví v zahraničí žádosti jen přijímají a posílají k vyřízení příslušnému úřadu, takže zprostředkovatel, pokud by skutečně dodával pravé pasy, by nejspíš musel mít pomocníky v ČR.

Český, údajně pravý pas ale podle znalce ze zločineckého prostředí, kterého reportérka získala a který pas zkoumal pod ultrafialovým světlem, nebyl kvalitní.

Reportérka získala dvacet pasů

Reportérka si celkem obstarala nelegálně 20 pasů jednotlivých zemí Unie, kromě zmíněného českého sehnala například i slovenský, britský, francouzský, německý, rakouský, belgický, litevský a estonský.

V Bratislavě si objednala pas u muže u bratislavského Teska. Jeho cena byla 130 liber, tedy asi 5400 českých korun, které zaplatila, ale pas nedostala. Slovenský pas jí nakonec opatřili zprostředkovatelé v Maďarsku.

Reportérka původně chtěla získat pasy všech 25 zemí EU, ale poté, co ji při pokusu převzít jeden pas v Bulharsku albánský gangster okradl a ohrožoval nožem, raději projekt nedokončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám