Hlavní obsah

Italové vyšli do ulic demonstrovat proti Prodiho vládě

ŔÍM

Desítky tisíc příznivců bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a jeho konzervativních spojenců vyšly v sobotu do centra Říma na celostátní demonstraci opozice proti vládě současného ministerského předsedy Romana Prodiho a jejímu návrhu rozpočtu na příští rok.

Článek

Sám Berlusconi, zakladatel největší italské strany Forza Italia, se rozhodl protestů zúčastnit, přestože byl minulou neděli hospitalizován kvůli náhlé slabosti a musel zůstat až do středy v nemocnici.

"Berlusconi je ve skvělé formě. Je to bojovník, jako Rocky. Jen byste v koutku duše pomysleli, že už s ním nelze počítat, hned se vrátí a zvítězí," řekl v rozhovoru pro italskou televizi na adresu sedmdesátiletého mediálního magnáta jeho mluvčí Paolo Bonaiuti.

Berlusconiho strana a její partneři svolali celostátní demonstraci na protest proti plánovanému zvýšení daní a škrtech v rozpočtu na rok 2007, který předložila Prodiho vláda, opírající se i o komunisty. Pravicové strany trvají na tom, že politika Prodiho středolevé koalice zemi škodí a sám Berlusconi se označil za zachránce Itálie a její demokracie před komunisty.

"Více daní, méně svobody" či "Ne daním, které ničí zaměstnanost" zněla některá z hesel, které s sebou mají demonstrující na transparentech. Římská policie odhaduje, že demonstrace se účastní kolem 80 000 přívrženců opozice, napsala agentura AP. Bývalý ministr spravedlnosti a Berlusconiho přítel Roberto Calderoli však očekává až milion protestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám