Hlavní obsah

Uprchlé chlapce čeká návrat z Řecka do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Oba čeští chlapci, kteří utekli z domova a na společné cestě do Afriky byli ve středu zadrženi v Řecku údajně pro neoprávněné držení zbraní, jsou již na svobodě a čeká je návrat zpět do České republiky. Sdělil to konzul Vilém Kříž z konzulárního odboru českého velvyslanectví v Aténách, podle něhož je případ již uzavřen.

Článek

Se starším, osmnáctiletým mladíkem proběhl soud, který rozhodl, že může Řecko opustit. Jeho čtrnáctiletý společník, který rovněž může ze země vycestovat, byl jako svědek přes noc pod policejní ochranou, a to i na žádost rodičů, sdělil konzul. Dodal, že pro chlapce si již jedou rodiče, které kontaktovala řecká strana. Převzít by si je měli buď ještě dnes pozdě večer, nebo v pátek ráno.

Ani jeden ze zadržených nepožádal českou misi v Aténách o pomoc, zdůraznil Kříž. Velvyslanectví ale kontaktoval otec mladšího chlapce, dodal.

Podle předcházejících informací, které přinesla agentura AP s odvoláním na řeckou policii, byli chlapci zatčeni při kontrole osobních dokladů ve městě Florina asi 160 kilometrů severně od Soluně. Dvojice, která vstoupila do Řecka legálně z Makedonie, byla vedena v databázi pohřešovaných osob řecké policie.

Konzul nemohl potvrdit, že řečtí policisté nalezli u mladíků ruční střelnou zbraň, vzduchovku a dvě dýky. [celá zpráva]

Podle zatím nepotvrzených zpráv utekli hoši z domova zřejmě v úterý autem, které patřilo rodičům. Mladíci prý zanechali vzkaz, že jedou přes Slovensko a Maďarsko na řecký ostrov Rhodos, odkud se chtěli přeplavit do Afriky. Důvod útěku je zatím nejasný, ale pravděpodobně šlo o problémy ve škole.  

Reklama

Související témata:

Související články

Řecká policie zadržela dva české mladíky

Dva čeští mladíci ve věku 18 a 14 let, kteří vzali rodičům auto, utekli z domova a vyrazili společně do severní Afriky, byli ve středu zadrženi na severu...

Výběr článků

Načítám