Hlavní obsah

Žena s transplantovaným obličejem se vrací do normálního života

Právo, nek, DPA, BBC
PAŘÍŽ

Devětatřicetiletá Francouzka Isabelle Dinoireová, které lékaři loni jako první na světě transplantovali část obličeje jiného člověka, se pomalu ale jistě vrací do zcela normálního života.

Článek

Od tohoto unikátního zákroku uplynul právě rok, přičemž lékaři i pacientka mají mnoho důvodů k optimismu. Počátkem listopadu se Isabelle poprvé vypravila s dcerou a přáteli na večeři do restaurace. Cítí se prý stále lépe a od příštího roku bude poblíž severofrancouzského Valenciennes opět pracovat jako sekretářka.

Menší problémy s výslovností trvají

"K vynikajícímu estetickému výsledku se přidal i fakt, že pacientka stále lépe mluví a může žvýkat," tvrdí chirurgové, kteří se na zákroku pod vedením Bernarda Devauchella podíleli. Má prý jen menší problémy s výslovností některých souhlásek a lehce šišlá.

Také pooperační jizvy jsou vidět stále méně a ustupuje i částečná asymetrie tváře, která byla patrná během únorové tiskové konference, kdy se Isabelle poprvé od transplantace představila veřejnosti.

Dinoireová k úrazu přišla loni v květnu, když doma náhle omdlela. V panice ji pokousal její vlastní pes a znetvořil jí obličej. Když se probrala z bezvědomí, chtěla si zapálit cigaretu, marně se však pokoušela zasunout ji mezi chybějící rty. Celý rozsah zranění si uvědomila až ve chvíli, kdy se podívala do zrcadla. Při operaci jí pak lékaři transplantovali nos, ústa, bradu a část tváře jiné ženy, jejíž mozek již odumřel.

Odmítavou reakci potlačily až léky

Po zákroku se u pacientky objevily problémy s přijetím cizí tkáně - organismus Isabelle tkáň dárkyně zpočátku odmítal. Masivním nasazením příslušných medikamentů se však tuto reakci podařilo zvládnout. "Nyní patří transplantát už zcela jí. Do obličeje se jí vrací cit, a to je více, než v co jsme doufali," tvrdili v únoru lékaři.

Léky na potlačení odmítavých reakci však pacientka bude muset brát až do konce života, protože výskyt potíží prý nelze ani do budoucna zcela vyloučit.

Odborníci přesto považují loňský zákrok za milník, který otevřel cestu k dalším podobným operacím. Například čínští lékaři transplantovali v dubnu nos a jedno obočí třicetiletému zemědělci, jehož na tváři vážně poranil medvěd. K úplné transplantaci obličeje se nyní chystají také britští chirurgové. Jedna londýnská nemocnice již dostala povolení k zákroku, který by se měl uskutečnit během příštích měsíců. A nové operace plánuje i tým, který loni v nemocnici v Amiensu operoval Isabelle Dinoireovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám