Hlavní obsah

Papež vyzval k usmíření na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K míru na Blízkém východě a usmíření mezi křesťany, židy a muslimy vyzval ve středu papež Benedikt XVI. během mše pod širým nebem, kterou v rámci své čtyřdenní návštěvy Turecka sloužil poblíž Efesu.

Článek

"Na tomto břehu anatolského poloostrova, který tvoří přirozený most mezi kontinenty, vyzýváme především k míru a usmíření mezi těmi, kdo obývají zemi, již nazýváme svatou a která je za takovou považována křesťany, židy i muslimy," prohlásil papež v poutním místě Meryem Ana.

"My všichni potřebujeme globální mír," zdůraznil za slunečného počasí Benedikt XVI. před necelými třemi stovkami katolických poutníků, jejichž počet byl nižší, než organizátoři očekávali. Dodal, že církev není povolána pouze k tomu, aby mír ohlašovala, ale že je rovněž "znamením a nástrojem" míru. Papež pronášel kázání v italštině a jeho slova byla tlumočena do tureckého jazyka.

Mše v Meryem Ana, které patří k nejsvětějším poutním místům křesťanství v Turecku a každoročně sem zavítají především ze zahraničí tisíce věřících, ale i turistů, byla jedním z klíčových bodů včerejšího programu papeže. Večer měl v plánu také setkání s hlavou pravoslavných křesťanů, ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. Právě jeho pozvání dalo podnět k nynější cestě hlavy katolické církve do Turecka. Cílem této vůbec první cesty Benedikta XVI. do islámské země je totiž kromě zlepšení dialogu s islámským světem také snaha posílit sbližování katolické církve s pravoslavnou.

Nejasnosti kolem podpory vstupu Turecka do EU

V Ankaře mezitím vyvstaly nejasnosti kolem úterního vyjádření papeže na adresu ambicí Turecka stát se členem EU. Slova Benedikta XVI. totiž médiím sděloval turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, a sice, že si Vatikán vstup Ankary do Unie přeje.

Vatikán ale obsah Erdoganových slov nechtěl potvrdit. Mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi prohlásil, že Vatikánu nepřísluší v takových politických otázkách žádné kompetence. Přibližování Turecka k Evropě je ale pozitivní proces, dodal Lombardi.

Jako "nečekaně zdařilou" hodnotil papežovu návštěvu turecký tisk. "Dobrý začátek", zní titulek na první stránce nejrozšířenějšího tureckého deníku Hürriyet. "Obavy se ukázaly jako nepodložené, návštěva začala dobře," nadepsal své zpravodajství list Milliyet. "První den se zdařil, zbytek už bude snadný," míní umírněný islámský deník Yeni Safak blízký vládě.

Velké ocenění tureckého tisku získala skutečnost, že papež při příletu skryl svůj kříž na krku pod pláštěm. "Bezkřížová výprava," napsal bulvární deník Sabah v narážce na středověké výpravy křižáků proti muslimům a Turkům. Také další listy přinesly fotografie papeže s jakoby neúmyslně, ale přesto zakrytým křížem a označují to za smířlivé gesto. Další pochvalu sklidilo, že Benedikt při návštěvě mauzolea zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka použil při zápisu do knihy významných návštěvníků citát právě jeho citát "Mír doma, mír ve světě".

Reklama

Související témata:

Související články

Papež zahájil návštěvu Turecka

Papež Benedikt XVI. v úterý zahájil čtyřdenní návštěvu Turecka. Po přistání jej přivítal premiér Recep Tayyip Erdogan. Návštěvu provázejí mimořádná...

Výběr článků

Načítám