Hlavní obsah

CDU zůstala po sjezdu rozdělená kvůli sporům o levicovější politiku

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Sjezd německých křesťanských demokratů (CDU), který v úterý skončil v Drážďanech, sice nepodpořil návrhy na levicovější politiku strany, doutnající spor se však kancléřce a šéfce CDU Angele Merkelové nepodařilo uhasit.

Článek

"Vedeme spor o směřování strany," přiznal premiér Bádenska-Württemberska Günther Oettinger, který na sněmu apeloval, aby si strana vládnoucí ve velké koalici se sociálními demokraty zachovala liberální a konzervativní tvář.

Předmětem sporu se stal návrh šéfa Severního Porýní-Vestfálska Jürgena Rüttgerse, který požadoval, aby CDU prosadila delší pobírání podpory z nezaměstnanosti pro starší občany, čímž by jim částečně kompenzovala mizivé šance uplatnění na trhu práce.

Oettinger a jeho kolega z Dolního Saska Christian Wulff Rüttgerse napadli s tím, že chystá "levicový propad" strany. Rüttgers nezískal příliš velkou podporu tisícovky delegátů sněmu a nakonec jen těsně prošel jako staronový místopředseda strany. "Nadále budu bojovat za bezpečnější, sociálnější a svobodnější CDU," slíbil delegátům Rüttgers.

Kancléřka volila cestu kompromisu

Sama Merkelová se rozhodla jít cestou kompromisu a výslovně nepodpořila ani jednu stranu sporu. Podobně se zachovalo plénum, které nakonec přijalo oba návrhy - jak Rüttgersův, tak Oettingerův, jenž volá po návratu k liberální politice, kterou CDU prosazovala ještě jako opoziční strana.

"Dali jsme tím najevo, že děláme politiku pro všechny," prohlásila Merkelová. "Unie může být silná jen tehdy, když ji budou volit také dělníci, a ne jen střední stav a kapitáni průmyslu," řekl v televizi ARD politolog Langguth.

CDU chce jaderné elektrárny

Sněm také schválil zájem CDU na dalším provozování jaderných elektráren, které měly být podle plánu koalice exkancléře Gerharda Schrödera (SPD) utlumeny do roku 2020.

Se SPD se CDU shoduje v plánu podporovat tzv. investiční mzdy, tedy vyšší zapojení zaměstnanců na podílech ze zisku firem.

V zahraniční politice trvá CDU na tom, že by Turecko mělo získat v EU privilegované partnerství, nikoliv plné členství. Do Unie by také s výjimkou Chorvatska v nejbližších letech neměly vstupovat další státy, prioritou je totiž podle strany především dopracování projektu euroústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám