Hlavní obsah

Papež zahájil návštěvu Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Papež Benedikt XVI. v úterý zahájil čtyřdenní návštěvu Turecka. Po přistání jej přivítal premiér Recep Tayyip Erdogan. Návštěvu provázejí mimořádná bezpečností opatření i protesty tureckých muslimů, jimž vadí nedávný papežův výrok, že islám není mírumilovné náboženství. Turecko je první muslimskou zemi, kterou Benedikt XVI. během trvání svého pontifikátu navštívil.

Článek

Po krátkém jednání s Benediktem XVI. Erdogan řekl, že papež plně podporuje budoucí členství Turecka v EU. "Nejsme politicky zaměření, ale přejeme si, aby Turecko vstoupilo do EU," citoval turecký premiér papežovo stanovisko k postoji Vatikánu v této záležitosti. Benedikt XVI. odmítal ambice Turecka na členství v Evropské unii. Ankaře poradil, aby se raději přiklonila k islámskému světu a ne ke křesťanské Evropě.

Mimořádná bezpečnostní opatření

V Turecku je nasazeno 15 tisíc policistů a na řadě míst jsou rozmístěni i odstřelovači. Opatření jsou dokonce větší než při návštěvě amerického prezidenta George Bushe v roce 2004. Papež dokonce nebude cestovat v tradičním papamobilu, kde jej chrání jen pancéřové sklo, ale v obrněném transportéru.

Muslimy pobouřil papežům zářijový projev v Řeznu, kde citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa, že prorok Mohamed přinesl světu jen "zlo a nelidskost".  Sice se za něj omluvil, protesty ale pokračují. [celá zpráva] O víkendu se sešly desetitisíce lidí a vyzývaly papeže, aby zůstal doma, nebo se omluvil za své výroky. [celá zpráva]

Několik desítek lidí v Ankaře v úterý demonstrovalo proti návštěvě papeže. Shromáždili se před budovou ankarského úřadu pro náboženské záležitosti, který má papež odpoledne navštívit. Podle agentury AP patří účastníci protestu vesměs ke konzervativní odborové ústředně Memur-Sen sdružující státní úředníky.

Papež touží po dialogu

 "Je to cesta dialogu, bratrství a usmíření a uskutečňuje se v těžkém okamžiku dějin," prohlásil před odletem papež. Jedná se o jeho první návštěvu v muslimské zemi.  Papež se míní sejít v Turecku nejen s hlavou pravoslavné církve, ale také s představiteli islámu a judaismu. Jako teprve druhý papež navštíví mešitu.

Program papeže v Turecku

28. listopadu

  • Přílet do Ankary a setkání s premiérem Recepe Erdoganem.
  • Návštěva mauzolea Mustafy Kemala Atatürka, který založil moderní tureckou republiku.
  • Schůzka s prezidentem Ahmetem Sezerem.

29. listopadu

  • Návštěva Efesu, kde bude celebrovat mši na předpokládaném místě smrti Panny Marie
  • Cesta do Istanbulu, kde se setká s patriarchou Bartolemějem I.

1. prosince

  • Návštěva Hagie Sofie, chrámu, který byl v roce 1453 přestavěn na mešitu a nyní slouží jako muzeum.
  • Návštěva Modré mešity

BBC

Do Turecka navíc přilétá papež v době, kdy Turecku hrozí přerušení jednání o vstupu do EU, protože neotevřelo přístavy a letiště Kypru. [celá zpráva] Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan před papežovým příletem vyzval Turky, aby ukázali tradiční pohostinnost: "Doufáme, že jeho návštěva pomůže v pokroku spojenectví mezi civilizacemi a globálním míru."

Reklama

Související témata:

Související články

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě...

Papež lituje svých slov o islámu

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Papež se osobně omluvil za své výroky

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění...

Výběr článků

Načítám