Hlavní obsah

Bush: ve vydávání víz se chystá změna

Právo, Novinky, Jiří Roškot (Riga)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA

Prezident USA George W. Bush během úterní návštěvy v Estonsku oznámil, že ve spolupráci s Kongresem se zasadí o změnu postoje vlády USA ke kritériím pro udělování víz Estonsku. Je pravděpodobné, že kritérium by pak platilo pro všechny nové členské země EU, tedy i ČR. Právu změnu postoje už v pondělí tlumočil ministr zahraničí Alexandr Vondra.

Článek

Na úterní tiskové konferenci v Tallinu americký prezident George Bush v úterý řekl: "Jsem potěšen, že mohu oznámit, že hodlám spolupracovat s Kongresem a našimi mezinárodními partnery na úpravám bezvízového programu, Chceme, aby členové Kongresu napomohli uvolnění vízové povinnosti, ale musíme dát pozor na lidi, kteří by chtěli zneužít uvolnění vízového systému k poškození naší země." Přímo uvedl, že se chce zasadit o změnu tříprocentní hranice odmítnutých žádostí.

To by znamenalo ústup od nynějšího klíčového požadavku amerického zákona, aby počet odmítnutých žádostí o víza nepřekročil nejméně dva roky tříprocentní hranici. To ovšem vyžaduje změnu dosavadní legislativy v Kongresu. Země nyní obyvatele střední Evropy odmítá především proto, že se obává, že jde o imigranty.

Podle Vondry má změna na americké straně spočívat v přesunu pozornosti od imigračních hledisek k důrazu na bezpečnostní požadavky, respektive na kvalitu pasů a identifikaci jejich držitelů.

Podle českého ministra se už americká administrativa obrátila na koalici zemí, kde je Česko, Polsko, Maďarsko, a tři pobaltské státy - Estonsko, Litva a Lotyšsko.

Česko postupně zdokonaluje úroveň kvality svých pasů: vydává je už nejen strojově čitelné, ale od letoška i s elektronickou fotografií a čipem a v budoucnu tam mají být i otisky prstů či duhovky.

Vondra věří, že by občané Česka mohli do USA bez víz cestovat již za dva roky. [celá zpráva]

Boj o bezvízový styk

Vlády nových členských států EU usilují o změnu v americké vízové politice delší dobu, ale dosud bezúspěšně. Nové země pětadvacítky se snažily na USA zatlačit také prostřednictvím EU. Brusel kvůli asymetrii ve vízové politice dokonce pohrozil, že zavede pro americké diplomaty odvetná opatření. [celá zpráva]

Podle nedávného vyjádření ministra Vondry ale otevřely dveře výraznějším změnám až letošní volby do Kongresu, ve kterých zabodovali demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám