Hlavní obsah

Lukašenko přiznal manipulace ve volbách, ubral si hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přiznal, že jarní prezidentské volby v jeho zemi byly zfalšované. Při setkání s ukrajinskými novináři Lukašenko oznámil, že pro něj ve skutečnosti hlasovalo ještě o deset procent víc voličů, než nakonec oficiálně oznámených 83 procent, informoval v pátek běloruský internetový deník Bělorusskije novosti.

Článek

"Poslední volby jsme zfalšovali, už jsem to lidem na západě říkal," uvedl Lukašenko před ukrajinskými novináři. "Pro Lukašenka hlasovalo 93,5 procenta. Říkali, že to není evropský výsledek voleb, tak jsme to udělali na 86 procent. Taková je pravda, " sdělil prezident novinářům. Oficiální výsledky uváděly 82,6 procenta hlasů. [celá zpráva]

Lukašenko vysvětlil, proč údajně počet hlasů pro sebe snížil: "Do voleb nám z Evropy říkali: jestli budou volební ukazatele v průměru evropské, vaše volby uznáme. Postarali jsme se, aby byly evropské. Ale stejně to, jak vidíte, bylo na nic."

Evropská unie březnové běloruské volby odsoudila a na minský režim uvalila sankce. Lukašenko také nečekaně pochválil běloruskou opozici. "Dej Bůh každému prezidentovi takovou opozici," poznamenal. Jeho dva protikanditádi z prezidentských voleb dobře znají běloruská vězení. Jeden z nich - Aljaksandr Kozulin - už přes měsíc drží v jednom z nich hladovku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám