Hlavní obsah

Polský tisk: vadný lék mohl zabít až jedenáct lidí

– VARŠAVA

Záměna léků u polského výrobce mohla stát až 11 životů. Tvrdí to polský list Dziennik, který včera zveřejnil tajnou zprávu o policejním vyšetřování skandálu s corhydronem, v jehož balení bylo místo hydrokortizonu anestetikum a látka uvolňující svalstvo, která mohou astmatikům při záchvatu přivodit smrt .

Článek

"Kontaktovali jsme více než 20 tisíc lidí a dozvěděli se o mnoha dramatických případech. Všechny předáváme prokuratuře," řekl listu policejní velitel Marek Bieňkowski.

Zpráva zachycuje případ třicátníka z vesničky u Lodže, který kvůli bolesti v krku zašel na pohotovost. Lékař měl podezření na angínu, a tak nemocného vzal do nemocnice. V sanitce mu dal corhydron. Vzápětí se pacient začal dusit a ztratil vědomí, lékař ho již nedokázal zachránit. "Ráno odešel z domu zdravý člověk, kterého trochu bolelo v krku. Večer jsem se dozvěděla, že Krzysztof nežije," řekla novinářům vdova Beata.

Tisíce balení léku corhydron proti astmatu a alergiím jeho polský výrobce, firma Jelfa z města Jelenia Góra, omylem naplnil chlorsuccillinem. [celá zpráva] Ten se používá v chirurgii jako anestetikum a jako látka uvolňující svalstvo. Vadný corhydron se distribuoval výlučně v Polsku.

Reklama

Související témata:

Související články

V Polsku omylem naplnili lahvičky léku jedem

Polsko řeší skandál se záměnou dvou léků. Na polském trhu se totiž objevil závadný lék proti astmatu a alergiím, který by mohl ohrozit zdraví i životy...

Výběr článků

Načítám