Hlavní obsah

Odpůrce homosexuálů v Lotyšku je v čele výboru pro lidská práva

– BRUSEL/RIGA

Generální tajemník Rady Evropy Terry Davis se v úterý přidal ke kritikům Lotyšska, kde v pondělí zvolili předsedou parlamentního výboru pro lidská práva pátera Janise Smitse, který patří k předním odpůrcům homosexuálů a upírá jim práva.

Článek

"Jsem velmi znepokojen, zastupiteli, kteří udělali rozhodnutí, jež může otřást mezinárodní reputaci Lotyšska, uvedl Davis v reakci na volbu protestantského pastora do čela výboru.

Smits je členem křesťanské konzervativní vládní Lotyšské první strany. Její mluvčí Edgars Vaikulis volbu obhajoval: Janis Smits řekl, že bude hájit práva všech částí společnosti. Jako kněz se bude rozhodovat nejen na základě lotyšských zákonů a ústavy také na základě Písma svatého, která je rukovětí bratrské lásky."

Smits homosexualitu v minulosti označil za hřích a gaye i lesbičky za zdegenerované. Letos v červnu se snažil zabránit tomu, aby parlament přijal zákon zakazující kromě jiného diskriminaci lidí kvůli jejich sexuální orientaci. Ačkoliv poslanci Smitsův návrh podpořili 48 hlasy proti 19, prezidentka Vaira Víkeová-Freibergová ho odmítla podepsat a v platnost vstoupila původní verze.

Jako první proti volbě protestovali lotyšští bojovníci za lidská práva. "Je to opravdu děsné," uvedla šéfka Litevského centra pro lidská práva a etnické studie Ilze Brands-Kehris Zdůrazňuje, že Smits může zvrátit přijetí evropské legislativy, která zakazuje diskriminaci na základě sexuální orientace. Tento zákon označil Smits za "právo sexuální zvrácenosti".

Ředitel evropské kanceláře Amnesty International Dick Oosting rozhodnutí parlamentu komentoval slovy: "Tato volba posiluje dojem, že lotyšští představitelé neberou vážně práva sexuálních menšin."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám