Hlavní obsah

Bývalý student střílel v německé škole, pak se zabil

– EMSDETTEN
DPA, ČTK, Novinky, Der Spiegel

Osmnáctiletý bývalý žák postřelil na střední škole v západoněmeckém Emsdettenu u Münsteru těhotnou učitelku, školníka a několik žáků. Podle policie bylo zraněno osm lidí. Střelec krátce po útoku zemřel, podle policie spáchal sebevraždu. Několik lidí, které zadržoval jako rukojmí, se podařilo osvobodit.

Článek

Mluvčí policie Klaus Laackmann uvedl, že škola byla vyklizena a žáci jsou v bezpečí. Podařilo se osvobodit i rukojmí, které maskovaný mladík zadržoval.

Útočník Sebastian B. vnikl krátce po 9:30 na školní dvůr reálného gymnázia, kde začal okolo sebe střílet z pistole. Zasáhl učitelku a školníka, kteří se mu postavili, i několik žáků. Podle dosavadního šetření bylo při střelbě více či méně vážně zraněno nejméně pět žáků, učitelka a školník. Ten byl postřelen do břicha.

Policie okamžitě nasadila speciální komando. S mužem mělo vyjednávat a uklidnit ho. Útočník zadržoval několik lidí jako rukojmí a hrozil, že má na těle pás výbušnin, které odpálí.

Poté se mladík zabil, podle policie vykrvácel v druhém patře školní budovy. Policejní mluvčí popřel, že by maskovaný útočník zemřel při zásahu policie. Při záashu se přiotrávilo 16 policistů, neboť poté, co elitní komando vtrhlo do školy, pachatel nechal explodovat kouřové nálože.

Opovrhoval lidmi

Po motivech činu policie stále pátrá. Podle severoněmeckého rozhlasu WDR šlo o bývalého žáka školy, který studia ukončil loni s dobrým prospěchem. Uvedl to jeden z učitelů. 

Podle internetové vydání deníku Der Spiegel policie nalezla na útočníkových internetových stránkách dopis od útočníka, ve kterém mladík přiznává, že "opovrhuje lidmi".

"Jediné, co jsem se ve škole naučil, je to, že jsem ztroskotanec," říká se údajně v dopisu. Vedle dopisu prý policie na internetu nalezla i několik fotek, na kterých je osmnáctiletý mladík vyfocen, jak pózuje se zbraní v ruce.

Střední školu Geschwister Scholl, v níž se incident odehrál, navštěvuje zrhuba 700 žáků ve věku mezi 11 a 16 lety.

Mapa oblasti. Foto Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám