Hlavní obsah

Potkani ze slovenského dolu utekli několik dní před závalem

Právo, Ivan Vílček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Štola ve slovenském dole Nováky, kde pod čtvrtečním závalem zahynuli čtyři havíři, byla nebezpečná. Uvádějí to sami horníci s tím, že ze štoly utekli i potkani. Voda do štoly prosakovala už začátkem října. Při závalu zahynuli čtyři horníci. Záchranáři je stále nenašli, muži jsou ale mrtví.

Článek

Když se začala do chodby valit voda, štěrk a hlína, pracovalo v dole jedenáct horníků. Peter Kyta opustil zaplavenou chodbu živý jako poslední. "Milana Zrneka ještě vrstvy vody a bláta nepohltily. Strašně křičel, snažil jsme se ho vytáhnout. Přišla však další vlna a musel jsem utíkat, abych tam také nezůstal," cituje Kytu deník Nový čas. [celá zpráva]

Podle horníků je vedení podniku poslalo do příliš velkého rizika. Zkušení chlapi už několik dní tušili, že chodbu to může kdykoliv zavalit. Nadřízení je však nutili pracovat právě v ní.

"Křičel jsem na vedení, že toto pracoviště je časovaná bomba. Otvíral jsem si na ně hubu, tak tam poslali jinou partu," říká jeden z horníků. Do chodby začala prosakovat voda údajně už čtvrtého října. "Nejdříve tekla po zemi, ale pak začala stříkat ze stropu, jako když pustíte sprchu. Několikrát se ze stropu utrhl obrovský kus bláta. Vedení dolů však zajímalo pouze to, aby se těžilo," uvedl.

Podle horníků už několik dní před závalem prchli z nebezpečné chodby potkani "Za normálních okolností vydržel chléb se salámem pohozený v dole tak dvacet vteřin. Poslední dny tam ležel. Potkani tam už prostě nebyli," upozornil jeden z havířů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži zavalení ve slovenském dole jsou mrtví

Krizový štáb, který řídí akci na záchranu čtyř zavalených horníků ve slovenském dole Nováky, v sobotu odpoledne přiznal, že muži už nejsou naživu. V noci...

Výběr článků

Načítám