Hlavní obsah

Muži zavalení ve slovenském dole jsou mrtví

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
NOVÁKY

Krizový štáb, který řídí akci na záchranu čtyř zavalených horníků ve slovenském dole Nováky, v sobotu odpoledne přiznal, že muži už nejsou naživu. V noci na sobotu našli slovenští záchranáři další části lidského těla. Až testy DNA určí, zda patří stejnému horníkovi, jako končetiny nalezené minulou noc. Čtyři horníci byli zavaleni ve čtvrtek ráno. Záchranáři pracují nepřetržitě už 50 hodin.

Článek

Dosud doufali, že v místě, kam se navalila zemina, štěrk a voda, mohla vzniknout vzduchová kapsa, anebo že chodba je zaplavená jen částečně vodou. Nyní zjistili, že chodba, v níž se měli pohybovat, je plná vody a podmínky tam nejsou slučitelné se životem. Těla ale stále záchranáři nenašli.

K závalu došlo v hloubce 200 metrů a do chodeb se sesunulo 2000 metrů krychlových vody, štěrku a hlíny.

Končetiny, které záchranáři našli v pátek ráno patřily pravděpodobně mechanikovi, který šel krátce před závalem kontrolovat fungování čerpadel. Definitivně to však určí až test DNA. Velitel záchranářů Ladislav Zelinka potvrdil, že mechanik byl v jiné chodbě, než trojice horníků.

Zavalení muži jsou ve věku 32 až 45 let, všichni jsou otcové rodin. V dole zůstali Pavol Pápay, Vladimír Ondrejka,  Milan Zrnek a Josef Nečej. Rodiny horníků tvrdí, že důl byl nebezpečný a voda zde prosakovala už dříve. Vedení závodu konstatovalo, že došlo k tektonickému zlomu, který nebylo možné předvídat.

Bývalý horník František Hartman obvinil vedení dolů, že šetří na všem a jsou zanedbávané nezbytné průzkumy a bezpečnostní opatření. "Nejsou na nic peníze, ale někdo se zde nabaluje a obohacuje. Toto je výsledek," uvedl před novináři. Generální ředitel dolů Peter Čičmanec tato obvinění odmítl a nadále tvrdí že šlo o nečekanou tektonickou poruchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám